Savetnik premijera za bezbednost Miroslav Bjegović ocenio je da je interesantno to što organizatori protesta protiv litijuma imaju punu podršku političkih vođa iz regiona, te da na protestu niko nije mogao čuti stručne odgovore i rešenja, a naročito ne od govornika koji su, kako kaže, očito ispunjavali nečije plaćene naloge ostvarujući tako njima zajednički cilj.

- Pozivajući na šetnju koja je prijavljena i odobrena započinje realizacija instrukcija dobijenih iz obaveštajnih zapadnih centara kad organizatori menjaju trasu kršeći svesno zakon, a pozivajući na blokadu železničke stanice zanemaruju činjenicu da većinskoj Srbiji uskraćuju slobodu kretanja i ugrožavaju živote. Cilj je bio da dođe do intervencije i sukoba sa policijom kako bi se prikazala represija vlasti nad mirnim demonstrantima i kako bi tu vlast trebalo zameniti nasilnim putem tj.ulaskom u zgradu Predsedništva i svrgavanjem prvog čoveka - rekao je Bjegović i dodao:

- Zaboravili su da je sistem nacionalne bezbednosti Republike Srbije znao i pratio svaki njihov korak. Plan im je propao kad su uvideli da su ostali bez podrške mase pošto je na stanicu pristiglo stotinjak ljudi. Smatram da će posle ovog protesta većina učesnika shvatiti kako ih neki pojedinci iskorištavaju zarad ličnih interesa a ne interesa Srbije i njenih građana. Upravo ovi pojedinci imaju bliske veze i sistem finansiranja sa političkim vrhom Sarajeva, Zagreba i Prištine, a čija je krovna organizacija pod patronatom pojedinuh zapadnih obaveštajnih službi. Siguran sam da će u narednim mesecima najveći policajac po pitanju bezbednosnih mera, ekoloških i zdravstvenih uslova za Rio Tinto biti upravo predsednik Vučić.