Litijum je broj jedan tema u Srbiji, a predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će pričati sa ljudima iz delova zemlje u kojima se razmatra o rudarenju Jadarita.

Gosti jutarnjeg programa Kurir televizije koji su analizirali unutrašnja pitanja u Srbiji bili su Ibro Ibrahimović, član predsedništva SPS-a i Aleksandar Gajović, novinar i publicista.

shutterstock-1951657093.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ibrahimović je prvo pričao o značaju toga što će predsednik približiti građanima temu kopanja, odnosno proizvodnje litijuma:

- Mislim da je neophodno da imamo direktnu komunikaciju sa ljudima s tog područja kako bi se relaksirala situacija, te da se pokrene i javna rasprava stručnih ljudi kako bismo zajednu doneli odluku da li je životna sredina ugrožena ili postoje tehnologije, standardi, koji to ne dozvoljavaju. Kada se osvrnete na atmosferu pre i posle protesta, vidimo jednu lošu komunikaciju Rio Tinta sa narodom i mislim da vlada Srbije mora da se postara da građani dobiju pravu informaciju. Moramo da verujemo državi, moramo da se vratimo institucijama, siguran sam da niko od rukovodioca ne želi da ugrozi život svojih ljudi.

Gajović smatra da je neophodno da eksperti pojasne činjenice oko projekta Jadar:

- U dva dana u Beogradu je bilo dva skupa. Jedan je bio u subotu, a nekako je odisao ljutnjom, besom, nezadovoljstvom... I ovaj sinoć koji je odisao srećom, zadovoljstvom i jednom radošću. Oba skupa su bila u centru grada, a situacija iz subote je pod jednim velikim znakom pitanja. Još nisam imao prilike da čujem prave stručnjake za tu oblast, pa ostajem uskraćen za neke odgovore. Dosta toga nije razjašnjeno, voleo bih da kao građanin budem informisan od strane eksperta, a ovako je tema litijum skoro došla u naš život i mislim da dobar deo društva nije baš dobro upućen u to šta se tu radi.

Kurir televizija "NE SMEMO DA USPORIMO RAZVOJ SRBIJE, POTREBNO JE MIŠLJENJE STRUKE" Stručnjaci diskutuju: Ovako je došlo do straha u građanima!

Ibrahimović je diskutovao kako je došlo do toliko nepoverenja mase u institucije i odluke oko litijuma:

- Sećate se kovida, kada smo imali razne dezinformacije na društvenim mrežama, kada više niko nije znao da li bi trebalo ili ne da primi vakcinu. Smatram da je tu i struka pogrešila jer su bili i javno suprostavljeni stavovi i to je nešto što ne smemo da dozvolimo. Moramo da imamo bolji pristup, država mora da nađe strategiju kada su ovakve stvari u pitanju. Nemačka, Austrija i mnoge države kreću sa projektima oko litijuma do 2026. godine, prosto ne smemo dozvoliti da usporimo razvoj Srbije.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "LITIJUM JE ZA SRBIJU NAFTA DANAŠNJICE I OGROMNA ŠANSA" Ministarka Mesarović: Godišnje bismo prihodovali 180 MILIONA EVRA