Koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić, poručio je da je "teroristički napad u Goraždevcu 2003. godine jedan od ključnih događaja za srpsku zajednicu na KiM i teška prošlost koja se nikada ne sme zaboraviti".

- Teroristički napad u Goraždevcu (Zapadno Kosovo) 2003. godine kada je dvoje srpske dece ubijeno, a šestoro povređeno tokom kupanja u lokalnoj reci, jedan je od ključnih događaja za srpsku zajednicu na Kosovu koji se dogodio više od četiri godine nakon završetka rata. Goraždevac je jedino srpsko selo na zapadnom Kosovu koje je Kfor propisno zaštitio, a iz kojeg Srbi nisu izašli 1999. godine. Ipak, suočili su se sa stravičnom tragedijom 2003. godine, pod nadzorom hiljada vojnika Kfora i Unmika - napisao je Mijačić, prenosi Kosovo Online.

Dodao je da se dobro seća tog sunčanog avgustovskog dana 2003. godine.

- U to vreme sam radio za jednu od najvećih međunarodnih organizacija za prava deteta na svetu, a ova tragedija me je toliko pogodila da sam svoj dalji boravak kod njih uslovio njihovom javnom osudom ovog terorističkog čina. Nakon dva dana razmišljanja, došli su sa saopštenjem za javnost najveće agencije UN za decu, u kojem su zajednički osudili ubistva srpske dece u Goraždevcu i ubistvo dvoje albanske dece u Peći koje se desilo u incidentu mafijaškog nasilja. Licemerje u svom najboljem izdanju, što me je navelo da napustim taj posao nekoliko meseci kasnije i da odem dalje u svojoj karijeri. Ovo nije priča o meni, već o Panteliji Dakiću (12) i Ivanu Jovoviću (19) koji su poginuli na kupanju u Bistrici - istakao je Mijačić.

Naglasio je da se teška prošlost ne sme zaboraviti.

- Kao što sam rekao u jednom od svojih prethodnih postova, svi imamo tužne priče za ispričati, nesrećne sudbine Srba, Albanaca, Roma i drugih koji su stradali, povređeni ili teško tretirani u nizu stravičnih incidenata kroz istoriju. I nikada ne smemo zaboraviti tako tešku prošlost. Panteliju i Ivana, međutim, ništa neće vratiti, ni hiljade drugih ljudi. U znak sećanja na sve njih treba da nađemo način da dođemo do mira, da se borimo za život umesto smrti, za sreću umesto ubijanja. R.I.P. Pantelija i Ivane, nikada nećete biti zaboravljeni - zaključio je Mijačić.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.