Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon ukazao je da i nakon 21. godine od zločina na Bistrici, kada su još uvek nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na grupu srpske dece i ubile Ivana Jovovića i Panteliju Dakića, Srbe na KiM muči isto pitanje - zašto počinioci još uvek nisu kažnjeni, dok se, sa druge strane, kako dodaje, i dalje svakodnevno suočavaju sa istim strahovima, stalnim pretnjama, nasiljem i kršenjem osnovnih ljudskih prava.

Gujon je na drštvenoj mreži "X" podsetio da su na današnji dan, 13. avgusta 2003. godine, albanski ekstremisti iz automatskog oružja pucali su na srpsku decu iz Goraždevca dok su se kupala u reci Bistrici na KiM.

Poginuli su Pantelija Dakić (19) i Ivan Jovović (12). Teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirović (14) i Đorđe Ugrenović (20).

- Danas, 21 godinu kasnije, Srbe i dalje brine isto pitanje koje je ostalo bez odgovora - Zašto počinioci još nisu kažnjeni? Predstavnici međunarodne zajednice obećali su da će učiniti sve što je potrebno da se počinioci privedu pravdi, ali su ubice i dalje na slobodi. Euleks 2010. i Priština 2015. zatvorili su istragu zbog 'nedostatka dokaza'. Srbi na Kosovu i Metohiji i dalje se svakodnevno suočavaju sa istim strahovima, stalnim pretnjama, nasiljem i kršenjem osnovnih ljudskih prava - ukazao je Gujon.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.