Hrvatski advokat Ivan Gržić, koji zastupa srpskog advokata Nemanju Berića osuđenog na 15 dana zatvora u Hrvatskoj, u razgovoru za Kurir je istakao da se Nemanja drži hrabro.

Gržić je naveo da se u ovaj predmet uključio na molbu Advokatske komore Srbije i poručio da ovaj predmetni slučaj smatra neubočijenim te poručio da će danas predati predlog za ukidanje zadržavanja.

- Nemanja se drži hrabro te je meni i predstavnici Ambasade Republike Srbije s kojom sam bio kod njega u poseti rekao da unutar zatvora nema nikakvih problema - naveo je advokat Gržić i dodao:

- Međutim, predmetni slučaj smatram, u najmanju ruku neuobičajenim, jer po hrvatskom prekršajnom zakonu određeno je da se zatvor za prekršaje izriče samo u izuzetnim situacijama.

Nadležnost suda

Gržić ističe i da su neke od objava na društvenim mrežama zbog kojih se srpski državljanin tereti nastale na teritoriji druge države, te da su pojedine fotografije stare i po nekoliko godina.

- Pored toga ono što sam primetio, kod dostavljene dokumentacije, da je većina tih prekršaja počinjena na teritoriji Republike Srbije. Stoga se postavlja pitanje mesne nadležnosti suda, da li je opštinski sud u Šibeniku uopšte mogao postupati u ovom predmetu. A u odnosu na jedan navodni prekršaj počinjen u Kninu, Nemanja mi je rekao da je reč o slici iz 2018. godine, te je prema hrvatskom zakonu nastupila zastara. Tako da se on nije mogao procesuirati ni za taj prekršaj - poručuje advokat i navodi da se uključio u predmet na molbu Advokatske komore Srbije.

- Kontaktirao me je Veljko Delibašić, predsednik Advokatske komore Srbije, s kojima negujem dobru saradnju i zamolio me da zaštitimo kolegu u Republici Hrvatskoj koji ima problem. Pre toga je Nemanja, pošto ja nisam bio odmah u predmetu, sam podneo žalbu na meru zadržavanja, jer se žalba izjavljuje u roku od 48 sati. Čekamo odluku Visokog prekršajnog suda, a ja ću već danas podneti predlog za ukidanje zadržavanja ili da se mera zadržavanja zameni jemstvom - naveo je Gržić.

Nije svakidašnje

Upitan da li misli da će njegov predlog biti usvojen, Gržić poručuje da ne može predviđati odluke suda.

- Oduzimanje slobode je najrestriktivnija mera koja se čak i u krivičnim predmetima određuje samo izuzetno skladno odlukama Evropskog suda za ljudska prava, stoga nije svakidašnja situacija da se nekom za prekršaj pre utvrđivanja krivice odredi zadržavanje u zatvoru. To mi je sve onako dosta neuobičajeno - navodi advokat i dodaje:

- Čisto pravno gledano, mogu vam pravno konstatovati da to nije svakidašenje po mom mišljenju.

Podsetimo, srpski advokat Nemanja Berić osuđen je na 15 dana zatvora u Hrvatskoj, u Prekršajnom sudu u Šibeniku, zato što je na svom Fejsbuku objavio snimak na kom se vidi kako u automobilu peva pesmu o Kninu "Do Dinare niđe ne stajem", što je kod hrvatskih sudskih vlasti ocenjeno kao kršenje javnog reda i mira, te širenje mržnje i nacionalne netrpeljivosti, prenosi RTS.

Hrvatska policija je Berića prethodno uhapsila na graničnom prelazu "Bajakovo", u smeru ka Srbiji, i sprovela do Prekršajnog suda u Šibeniku.

Međutim, Berić se tereti za ukupno 31 objavu na Fejsbuku koje su povezane sa, kako se navodi, "četničkim pokretom" i "ratnim zločinima", piše Jutarnji list, a prenosi RTS.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija BEOGRADSKI ADVOKAT UHAPŠEN NA GRANICI ZBOG PESME! Linta osudio postupak hrvatskog suda: Najgrublje su ugrozili ljudsko pravo