Supruga srpskog advokata Nemanje Berića koji je uhapšen u subotu i pritvoren na 15 dana u Hrvatskoj zbog toga što je na svom Fejsbuk profilu objavio snimak na kom se vidi kako pre nekoliko godina u automobilu peva pesmu "Do Dinare niđe ne stajem", kaže za Kurir da je uspela da poseti supruga i da je on posle šest dana konačno dobio lične stvari.

Advokat iz Beograda, podsetimo, uhapšen je na graničnom prelazu Bajakovo i protiv njega je pokrenut postupak pred sudom za prekršaje zbog remećenja javnog reda i mira, na taj način što je prethodnih godina objavljivao različite snimke na svom privatnom, zatvorenom Fejsbuk profilu.

screenshot-20240813-205656.jpg
Printscreen/Facebook 
Advokat Nemananja Berićfoto: Printscreen/Facebook

- Uhapšen je u subotu, čim je stigao na granični prelaz izveden je iz automobila i stavljene su mu lisice, zbog navodnog širenja mržnje na privatnom profilu. Iste večeri oko 20 sati je priveden kod sudije za prekršaje. Koliko sam upoznata, izjavio je da nikoga ne mrzi i da mu namera nije bila da bilo koga uvredi ili širi mržnju, ali mu je sudija odgovorila da je "mogao nju da uvredi". Upravo zbog toga sumnjam da mu je oduzeto pravno na nepristrasno suđenje. Iste večeri, mom suprugu je određen pritvor do 15 dana, a odluku o kazni tek čekamo - kaže supruga uhapšenog advokata i dodaje da mu nije data mogućnost da plati prekršajnu kaznu, već je odmah sproveden u pritvor.

Inače, prema hrvatskom zakonu, on može da bude osuđen na novčanu ili kaznu do 30 dana zatvora.

Supruga Nemanje Berića dodaje i da je u Hrvatskoj boravio kako bi posetio rodbinu u Kninu, odakle su mu rodom pokojni otac i majka.

Supruga je, kako dodaje, od hapšenja prvi put videla u utorak, kada joj je odobrena poseta.

- Odmah sam krenula u Šibenik. Ponela sam mu lične stvari, ali iako mi je omogućena poseta, nije mi dozvoljeno da mu ih dam tog dana. Na posetu je došao u tuđem šorcu i majci - opisuje ona prvi susret sa suprugom.

Beogradski advokat ćeliju deli sa još devetoricom pritvorenika.

- Dobro se drži s obzirom na situaciju, on nije čovek kriminalac, već pravnik. Rekao mi je da je po dolasku bilo sitnih provokacija na njegov račun, ali da je razgovarao sa cimerima i objasnio im da je završio iza rešetaka zbog objave pesama koje veličaju njegov narod, kao i da nikoga nije vređao niti bilo koga mrzi - otkrila je supruga kako dane iza rešetaka provodi dok čeka odluku o kazni.

img20240815wa0001.jpg
Privatna Arhiva 
Advokat Ivan Gržićfoto: Privatna Arhiva

Hrvatski advokat Ivan Gržić, koji zastupa advokata Nemanju Berića, u razgovoru za Kurir je istakao da ovaj slučaj smatra neubočijenim, te poručio da će danas predati predlog za ukidanje zadržavanja.

- Nemanja se drži hrabro, te je meni i predstavnici Ambasade Republike Srbije s kojom sam bio kod njega u poseti rekao da unutar zatvora nema nikakvih problema - naveo je advokat Gržić i dodao:

- Međutim, predmetni slučaj smatram, u najmanju ruku neuobičajenim, jer po hrvatskom prekršajnom zakonu određeno je da se zatvor za prekršaje izriče samo u izuzetnim situacijama.

Gržić ističe i da su neke od objava na društvenim mrežama zbog kojih se srpski državljanin tereti nastale na teritoriji druge države, te da su pojedine fotografije stare i po nekoliko godina.

- Pored toga ono što sam primetio, kod dostavljene dokumentacije, da je većina tih prekršaja počinjena na teritoriji Republike Srbije. Stoga se postavlja pitanje mesne nadležnosti suda, da li je sud u Šibeniku uopšte mogao postupati u ovom predmetu. A u odnosu na jedan navodni prekršaj počinjen u Kninu, Nemanja mi je rekao da je reč o slici iz 2018. godine, te je prema hrvatskom zakonu nastupila zastara. Tako da se on nije mogao procesuirati ni za taj prekršaj - poručuje advokat i navodi da se uključio u predmet na molbu Advokatske komore Srbije.

- Kontaktirao me je Veljko Delibašić, predsednik Advokatske komore Srbije, s kojima negujem dobru saradnju i zamolio me da zaštitimo kolegu u Republici Hrvatskoj koji ima problem. Pre toga je Nemanja, pošto ja nisam bio odmah u predmetu, sam podneo žalbu na meru zadržavanja, jer se žalba izjavljuje u roku od 48 sati. Čekamo odluku Visokog prekršajnog suda, a ja ću već danas podneti predlog za ukidanje zadržavanja ili da se mera zadržavanja zameni jemstvom - naveo je Gržić.