Glavni zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel izjavio je da SAD "neće oklevati da učine sve što je potrebno da osiguraju zaštitu američkog osoblja" na KiM.

Patel je na pitanje kako će Stejt department, nakon najave Prištine da će otvoriti glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, reagovati da zaštiti živote američkih vojnika u KFOR-u od jednostranih akcija vlade Prištine rekao da, iako još nije video konkretne izjave i komentare predstavnika Prištine, SAD "neće oklevati da učine sve što je potrebno da osiguraju zaštitu američkog osoblja i svojih ljudi", prenosi portal Pavlović Today.

Ranije je saopšteno iz Stejt departmenta da SAD ne ne podržavaju bilo kakve poteze za promenu trenutnog statusa po pitanju mosta na Ibru i da otvaranje mosta za saobraćaj sada povećava potencijal za nasilje i dovodi u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike KFOR-a, što uključuje i Amerikance.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer ranije je izjavio da, u ovom trenutku, postoji realan rizik vezan za otvaranje mosta u Mitrovici, koji bi mogao da utiče na bezbednost vojnika NATO-a.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, iako se tome protive Beograd i Srbi na severu KiM, ističući da to ugrožava bezbednost Srba.

Kurir.rs/Pavlović Today/A.Ć.

Bonus video:

Kurir televizija "NE TREBA OČEKIVATI DA ĆE KURTI DOZVOLITI SRBIMA DA GLASAJU" Darko Obradović nema dilemu: Nema prepreke, osim samovolje Prištine!