KURTIJEVA IZJAVA O OTVARANJU MOSTA DIREKTNO IZAZIVANJE SUKOBA Stamenkovski: Bezbednost Srba je obaveza koju je KFOR preuzeo
Foto: Kurir televizija

saopštenje

KURTIJEVA IZJAVA O OTVARANJU MOSTA DIREKTNO IZAZIVANJE SUKOBA Stamenkovski: Bezbednost Srba je obaveza koju je KFOR preuzeo

Politika -

Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Milica Đurđević Stamenkovski, poručila je da je izjava Aljbina Kurtija, da će most na Ibru biti otvoren za saobraćaj, direktno izazivanje sukoba i pritisak na srpske porodice na severu KiM da napuste svoja vekovna ognjišta.

- Secesionistički režim u Prištini čini apsolutno sve kako bi zastrašio srpski narod i primorao ga da ode iz pokrajine. Srbi i njihove porodice se svakodnevno kriminalizuju, otima im se imovina, onemogućava im se školovanje, rad, lečenje i pristup humanitarnoj pomoći, a sada im se pod plaštom brige o slobodi kretanja preti otvorenim upadom albanskih ekstremista u severni deo Kosovske Mitrovice - ističe Đurđevićeva, a navodi se u saopštenju.

Ona dodaje da je Kurtijev cilj da potpuno fizički okupira sever KiM i sprovede etničko čišćenje preostalog srpskog stanovništva.

- Svaka jednostrana odluka u pravcu otvaranja mosta na Ibru služi isključivo realizaciji tog plana - poručila je ministarka.

Đurđevićeva napominje da je pitanje režima saobraćaja na mostu na Ibru nemoguće rešavati bez učešća državnih institucija Srbije, jer je teritorija KiM sastavni deo naše države.

Ministarka je pozvala predstavnike međunarodne zajednice i mirovne snage pod vodstvom KFOR-a da ozbiljno shvate Kurtijeve provokacije i preduzmu mere za odvraćanje Prištine od otvaranja mosta.

- Bezbednost Srba je obaveza koju je KFOR preuzeo prema Srbiji, i naša država sa punim pravom traži da se ta obaveza sprovede - zaključila je Đurđevićeva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track