MINISTARKA JELENA BEGOVIĆ PORUČUJE: EXPO će promeniti ne samo Beograd i Surčin, već i ceo region
Foto: Petar Aleksić

MINISTARKA JELENA BEGOVIĆ PORUČUJE: EXPO će promeniti ne samo Beograd i Surčin, već i ceo region

Politika -

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je sinoć da će EXPO Beograd 2027 biti događaj koji će promeniti ne samo Surčin i Beograd, već i čitavu Srbiju, a možda i ceo region Zapadnog Balkana, koji je prvi put domaćin EXPO izložbe, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Begović je, otvarajući na Sava promenadi izložbu povodom 1.000 dana do EXPO izložbe u našoj zemlji, na kojoj je prikazano 140 godina dugo učešće Srbije na prethodnim EXPO manifestacijama, rekla da su brojna učešća Srbije na međunarodnim izložbama i sva iskustva i znanja koje smo stekli kao učesnici EXPO za poslednjih 140 godina, naša velika komparativna prednost u organizaciji EXPO Beograd 2027.

- Doveli smo EXPO na Balkan. Kao neko ko se borio za to da EXPO dođe u Beograd, moram da kažem da mi je velika čast i zadovoljstvo da budem sa vama ovde kada obeležavamo 1.000 dana do Specijalizovane izložbe EXPO 2027 Beograd. Sada možemo stvarno da krenemo sa odbrojavanjem - poručila je ministarka.

Ona je ponovila da je EXPO naša ogromna razvojna šansa i prilika da nas čitav svet svrsta u red atraktivnih zemalja koje su bogate pametnim, inovativnim, gostoprimljivim ljudima, prirodnim lepotama, ali i istorijom i kulturnim nasleđem.

- I to će biti Srbija zemlja inovacija, zemlja muzike, sporta i tehnologije - istakla je Begović.

Ministarka je dodala da se očekuje dolazak predstavnika 120 zemalja i velikog broja međunarodnih organizacija.

- Očekuje se četiri miliona posetilaca. To govori da ćemo imati veliki broj ambasadora kada se učesnici izložbe vrate u svoje zemlje i da ćemo imati svet na dlanu - poručila je ona, navodi se na sajtu Vlade Srtbije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track