Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je tokom prošle i ove godine u Srbiju ušla rekordna svota novca nevladinim organizacijama (NVO) koje imaju za cilj njegovo rušenje, navodeći da je reč o desetinama ili čak stotinama miliona evra. Sagovornici Kurira ističu da šef države nije marioneta u rukama stranaca i da zbog toga smeta.

Vučić je u subotu istakao da je namera onih kojima je novac uplaćivan da njega ruše.

- Oni to pravdaju time da rade na unapređenju demokratije - istakao je Vučić i ocenio da je jasno o čemu se radi čim se "ta sintagma koristi".

screenshot-20240817-133421.jpg
screenshot pink tv 
foto: screenshot Pink tv

- Trebalo bi da to vodimo kao značajan udeo u stranim direktnim investicijama, reč je o desetinama, a usudio bih se da kažem i stotinama miliona evra. Pazite, ne dinara, već evra - rekao je Vučić i istakao da očekuje da javnost u narednim danima bude obaveštena kako to funkcioniše.

Komentarišući to što je Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo da postoje dokazi da iza protesta tokom protekle godine u Srbiji stoje američke službe, Vučić je kazao da će pažljivo da prouči i pročita izveštaj koji je objavljen, ali da sada može da kaže da se mnogo toga čudnog dešavalo kako prošle tako i ove godine.

- Kada smo deo toga pročitali, tražio sam kompletan izveštaj da detaljno proučim, jer tu ima mnogo drugih zanimljivih stvari i za neke druge zemlje, za neke druge entitete i želim da pročitam. Pažljivo ćemo da proučimo i pročitamo sve što je vlada Kine objavila, kao što uvek pročitamo ono što objavi Stejt department i ono što objavi ruska vlada. Jedino mogu da kažem da je mnogo toga čudnog bilo i prošle i ove godine, mnogo čudnih stvari - rekao je Vučić.

Obojene revolucije

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković navodi da predsednik Vučić smeta jer nije neko ko je poslušan.

353659.00-50-38-22.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Vučić nije neko ko će da bude marioneta u rukama stranaca - navodi Petričković i objašnjava po kom principu oni rade:

- Nađu određene povode koji nemaju nikakve veze sa suštinom. Bilo koji povod, bilo šta može da se uzme za proteste, a pravi cilj je da se destabilizuje država i da gde god se može, sprovode te obojene revolucije, koje počnu s tim naivnim okupljanjima, a onda imaju isti metod, isti scenario kao onaj Majdan, odakle je krenulo sve u Ukrajini - pojašnjava Petričković.

On potom naglašava:

- Imamo čitavu jednu organizaciju nevladinog sektora koji je prerušen u određene kvaziinstitute, u istraživačke centre, a koji su zapravo samo produžene ruke i lobisti za celokupnu ideju. Ko god im stoji na putu, u ovom slučaju to je Vučić jer nije poslušnik u tom smislu da sprovodi tu takozvanu agendu "demokratije", onda se ogroman novac sliva da se destabilizuje država i tako proba da se promeni vlast. Samo što oni koji žele promenu vlasti nemaju većinu, odnosno kritičnu masu u narodu.

Profesor ističe i da se oni koji su probali da promene vlast neće zaustaviti.

- Vidimo arogantne, preteće, vrlo eksplozivne najave za septembar, prete da će da blokiraju, i ono što je posebno ružno, a to je ekonomska destabilizacija koju pominju. Iza svega zapravo stoji upumpavanje tog novca iz inostranstva, koji ima za cilj da zavlada ovim prostorom i terenom - naveo je Petričković.

Dva cilja

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir poručuje da postoje dva cilja protesta koji su uzajmno povezani.

sequence-02.00-27-59-00.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Prvi je maksimalistički - rušenje vlasti na ulici, a drugi slabljenje vlasti preko podsticanja duha pobune manipulacijom strahovima ljudi, kreiranjem nerealnih političkih očekivanja i obećanjem neke nazovipolitičke pravde. Nesumnjivo da su NVO direktan dnevnopolitički akter, a ne korektiv političke vlasti, kapitalizma ili društvenih institucija. Pare su uvek stizale sa strane i stizaće, pitanje je ne samo namene već načina na koji su upotrebljene. Ako pogledate bar malo aktivnosti NVO, onda je jasno da je to bačen novac, uludo trošenje novca poreskih obveznika zapadnih država koji su u suštini krajnje nezainteresovani za borbu za vlast - naveo je on i dodao:

- Kineski izveštaj je zanimljiv. S jedne strane nudi zaključak koji je predvidiv, a opet insistiranje na tom zaključku je indirektna zaštita kineskog interesa, a to je distanciranje Srbije od EU i SAD. Zaista, taj izveštaj, kako navodi predsednik Vučić, treba obazrivo čitati.

Vladimir Vuletić

I devedesetih je to bio slučaj

Sociolog Vladimir Vuletić je, komentarišući izjavu predsednika države, podsetio da je i devedesetih godina prošlog veka dolazio novac iz inostranstva.

foto: Nemanja Nikolić

- Devedesetih je to bio slučaj, neki novac koji je dolazio odlazio je u neke fondove za koje nije bilo moguće ustanoviti - rekao je on.

Kurir.rs