Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je danas predsedniku Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Arpadu Fremondu, predstavnicima drugih institucija i organizacija kao i svim pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Srbiji 20. avgust – Dan Svetog Stefana, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Sveti Stefan (mađ. Szent István) je, kako se podseća u saopštenju, prvi kralj Mađarske i zauzima izuzetno mesto i značaj u istoriji i kolektivnom sećanju Mađara. Vladao je od 1001. do 1038. godine, krunu je dobio od pape, a o njegovom životu, ugledu i značaju govori i činjenica da je proglašen za sveca i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi.

Mađarska nacionalna manjina u Srbiji predstavlja najbrojniju nacionalnu zajednicu nakon većinskog srpskog stanovništva. Prema poslednjem popisu iz 2022. godine, kako stoji u saopštenju, u Srbiji živi 184.442 Mađara, od kojih je najveći broj rimokatoličke veroispovesti. Većina pripadnika ove zajednice živi u Vojvodini, posebno u severnim delovima pokrajine, gde čine značajan deo stanovništva u mnogim opštinama i gradovima.

Kurir.rs