Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da pripadnici specijalnih jedica prate "najviše do 100" pripadnika vehabijskog pokreta u Srbiji, zbog sumnje da mogu biti uključeni u terorizam.

Ova brojka nije mala, a da li u ovom trenutku postoji strah od širenja terorizma u Srbiji otkrili su gosti jutarnjeg programa Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost i Aleksandar Šešelj, potpredsednik Srpske radikalne stranke.

Kurir televizija ŠEŠELJ OTKRIVA DA LI SRBIJI PRETI VELIKI TERORISTIČKI NAPAD! Barac: Žele da se plašimo i da nas drže u stalnom stanju straha

Šešelj je naglasio da, iako postoji određeni rizik, trenutna situacija u Srbiji ne pokazuje da bi moglo doći do velikih terorističkih napada.

- Islamski fundamentalizam je globalni problem, ali ovde u Srbiji, mi nismo suočeni sa tako ozbiljnom pretnjom kao što su bili neki evropski gradovi. Naše službe su pokazale ozbiljnost u obračunu sa potencijalnim terorističkim ćelijama, i do sada nisu dozvolile da se bilo šta slično dogodi kod nas.

364950.00-18-22-05.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Šešelj je takođe pomenuo vezu između terorizma i islamofobije:

- Često se desi da se islamofobija koristi kao oružje protiv muslimanskih zajednica, što je apsolutno pogrešno. Moramo razlikovati islamski fundamentalizam od prava građana islamske veroispovesti. Tolerancija i poštovanje su ključni za očuvanje unutrašnje stabilnosti.

Barac je istakao važnost razumevanja načina na koji terorističke ćelije funkcionišu.

- Ono što je ključno kod terorističkih ćelija je da svaka zna samo svoj deo zadatka, što čini veoma teško otkriti celu mrežu ili njihove prave namere. To je i najveća opasnost - teroristički čin ima za cilj da stvori strah u svakodnevnom životu - rekao je Šešelj.

364950.00-24-51-12.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

On je dalje objasnio:

- Kada imate rat, strah je prisutan samo na liniji fronta. Ali kod terorizma, strah se širi na celu populaciju. Oni žele da se plašimo odlaska u bioskop, na koncert, u šetnju parkom. To je ono što terorističke grupe žele - da promene naš način života i da nas drže u stalnom stanju straha.

Barac je posebno naglasio važnost preventivnog delovanja bezbednosnih službi:

- Moramo biti proaktivni u borbi protiv terorizma. Naša obaveštajna služba mora da identifikuje i neutralizuje te ćelije pre nego što dođe do napada. Bitno je da prepoznamo ko ih regrutuje, ko planira te napade i ko povlači konce iz senke. Terorističke grupe često koriste religiju kao izgovor za političke ciljeve, a to je ono što čini ovaj problem tako opasnim.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija KO SU VEHABIJE I KOGA SMATRAJU NEPRIJATELJIMA? Stručnjaci nemaju dilemu: Žive kao prve generacije, imaju rigidne stavove