Na suđenju liderima nekadašnje OVK u Hagu danas se nastavlja sa unakrsnim ispitivanjem bivšeg oficira američkih snaga KforaStiva Rasela.

Kako je saopšteno iz Haga, Rasela koji je 78. svedok, juče su unakrsno ispitale odbrane Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, a danas Selimijeva odbrana unakrsno ispituje svedoka.

Svedok optužbe Rasel izjavio je tokom prvog svedočenja da su međunarodne snage 9. avgusta 1999. sprovele raciju u zgradi internata u Gnjilanu, gde je, suprotno Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji 1244, bio ilegalni štab OVK.

Soba za mučenje

Pored znatne količine oružja, municije, mina i druge opreme koje je OVK, po sporazumu, morala da preda, Kfor je, po Raselovim rečima, u internatu pronašao i "sobu za mučenje".

U toj podrumskoj prostoriji zatečena je stolica oko koje su bile mrlje "vrlo sveže krvi", kao i "oštri instrumenti, razne palice, cevi, električne žice".

Prema optužnici, u pritvoru OVK na tom mestu, u julu 1999, ubijeni su Mirko Jović i Džemo Zuljić.

Druge pritvorenike, pripadnici OVK su, po optužnici, "teško prebijali i psihološki zlostavljali" tako što su ih "udarali po celom telu štapovima i palicama, šutirali ih udarali i pretili im nasiljem i smrću".

stiv-rasel.jpg
Youtube Printscreen 
foto: Youtube Printscreen

Rasel je rekao da je "sobu za mučenje" pokazao komandantu OVK u "operativnoj zoni Karadak" Ahmetu Isufiju, ali da mu Isufi nije konkretno odgovorio šta se tu događalo, već je "kupovao vreme".

Rasel je tokom jučerašnjeg unakrsnog ispitivanja potvrdio svoje izjave da je prema njegovom mišljenju misija Natoa na Kosovu bila mešanje u suverenitet Srbije, kao i da kampanja koju je Nato vodio u vezi bombardovanja SR Jugoslavije nije bila mirovna.

"Išli smo tamo da primenimo Rezoluciju 1244 koja je rezultat intervencije u suverenitet Srbije u ime nasilja izazvanog u pokrajini Kosovo i smatrao sam da se u tom kontekstu mešamo u suverenitet Srbije da bismo ublažili stradanje naroda u pokrajini Kosovo, ovako bih to objasnio", rekao je Rasel.

Kurir.rs/Kosovo online

Bonus video:

kurir televizija "METAK OVK ME POGODIO I NAPRAVIO KRST KOJI ME JE SPASAO!" Ispovest ČUDOM preživelog borca sa Košara: Desile se NEZAMISLIVE stvari!