Srbija ima priliku da bude ekonomski snažna poput Norveške! Obradović: Projekat Jadar je napadnut dezinformacijama
Foto: Kurir Televizija

kurir televizija

Srbija ima priliku da bude ekonomski snažna poput Norveške! Obradović: Projekat Jadar je napadnut dezinformacijama

Politika -

Eksploatacija litijuma u Srbiji postala je centralna tema u javnom diskursu, a gost emisije "Puls Srbije", Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, dao je svoje viđenje ovog pitanja.

Obradović je istakao da će eksploatacija ruda, kao što je Jadarit, iz kojeg se dobija litijum, biti isplativa, ali i ekološki prihvatljiva ukoliko se poštuju visoki standardi koje Srbija već ima na snazi.

- Srbija je deo evropskog rešenja, što znači da moramo zadovoljiti stroge ekološke i tehničke standarde. Ne zaboravite da će za dve godine će na snagu nastupiti baterijski pasoš koji će biti svojevrstan vid digitalnog sertifikata koji će pratiti električnu bateriju od rudnika, do fabrike baterija i automobila. Jednostavno ako želite da stavite određeni proizvod na tržište. Nećete to moći da stavite taj proizvod ako uništavate životnu okolinu, ljudi rade 7 dana nedeljno, a ne 5, itd. Tako da se EU uhvatila u koštac sa reindustrializacijom, sa povratkom rudarstva u Evropu. Doneli su poseban zakon o kritičnim mineralnim sirovinama - rekao je Obradović i dodao:

Darko Obradović
foto: Kurir Televizija

- Dakle, taj zakon je vrlo precizan na način da s jedne strane treba zadovoljiti potrebu za 35 kritičnih sirovina, a sa druge strane ona mora biti ekonomski, ekološki i tehnološki prihvatljiva i izvodljiva. Dakle, predrasude su da ćemo svi pomreti, jer projekat Jadar je napadnut predrasudama, dezinformacijama, poluinformacijama, postao je predmet političke borbe i zapravo to je istislo u drugi plan struku.

Govoreći o kritikama na račun projekta Jadar, Obradović je rekao da je ovaj projekat postao žrtva političkih borbi, predrasuda i dezinformacija.

- Predrasude su da ćemo svi pomreti. Projekat Jadar je napadnut poluinformacijama i dezinformacijama, što je istisnulo struku iz fokusa. Treba se fokusirati na činjenice i naučne parametre, a ne na apokaliptične scenarije -poručio je on.

Darko Obradović
foto: Kurir Televizija

Na pitanje o ulozi Nemačke u zaštiti životne sredine u okviru ovog projekta, Obradović je istakao da će EU biti ta koja garantuje da se na njenoj teritoriji ne mogu plasirati proizvodi koji ugrožavaju ekologiju.

- Ako neko misli da bi Evropa trovala životnu sredinu, neka pogleda projekte litijuma u Austriji, Finskoj, ili Francuskoj. Održivo rudarstvo je moguće - dodao je Obradović.

Darko Obradović
foto: Kurir Televizija

Što se tiče protesta koji su usmereni protiv rudarenja litijuma, Obradović je izrazio sumnju u motive iza širenja straha među građanima.

- Građani Srbije treba da se zapitaju odakle potiče njihov strah. Ako strah potiče iz dezinformacija na društvenim mrežama, onda bi trebalo da se zapitamo ko stoji iza tih informacija i s kojim ciljem - rekao je Obradović, naglašavajući da Srbija ne sme propustiti šansu za ekonomski razvoj.

13:07

Srbija ima priliku da bude ekonomski snažna poput Norveške! Obradović: Projekat Jadar je napadnut dezinformacijama

Obradović je takođe istakao da Srbija ima potencijal da bude ekonomski snažna poput Norveške, ukoliko se resursi poput litijuma iskoriste na pravi način.

- Ako se litijum eksploatiše u Srbiji, a ne izvozi kao sirovina, to može generisati preko 10 milijardi evra stranih direktnih investicija i otvoriti 21.000 novih radnih mesta - zaključio je Obradović, dodajući da je litijum "pogonsko gorivo razvoja Srbije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

13:35

Stručnjaci o iskovanje jadarita i proteste: LITIJUM ZAHTEVA OZBILJAN DIJALOG, MOGUĆNOSTI SU VELIKE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track