Pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Boris Ruge ocenio je danas u Prištini da odluke u vezi sa mostom preko reke Ibar, koji povezuje južni i severni deo Kosovske Mitrovice, treba da se donesu kroz dijalog i na koordinisan način.

"NATO je ponosan što je 25 godina osigurao bezbedno okruženje za sve na Kosovu. Danas smo sa predsednicom Vjosom Osmani sagledali ono što je postignuto. O mostu preko Ibra podvukao sam stav NATO-a da odluke treba da se donose kroz dijalog i na koordinisan način", napisao je on na platformi Iks.

Međunarodni predstavnici se protive planu Vlade tzv. Kosova da se most na Ibru u Mitrovici kojim idu pešaci, otvori i za vozila.

Iako je otvaranje mosta na Ibru više puta najavljivano, ni premijer Aljbin Kurti, ni ostali zvaničnici ne pominju datum kada bi to moglo biti.

Prošle nedelje je pozitivno ocenjeno građevinsko stanje mosta za saobraćaj motornih vozila.

Otvaranju mosta na Ibru se protive predstavnici SAD, zemalja "velike petorke", EU i KFOR koji svi zahtevaju da se o tome postigne dogovor u okviru dijaloga koji se vodi u Briselu.