BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da vlast u Prištini, predvođena kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, želi da preuzme kontrolu nad mostom preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, da bi se stvorio "dodatni pritisak na srpsku zajednicu".

Đurić je za RTS rekao da je "Kosovska Mitrovica kao grad bedem opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", ističući da je jedina gradska sredina u kojoj većinski žive Srbi na Kosovu, da je od 1999. godine zatvoren za saobraćaj most preko Ibra koji spaja južni deo grada u kome žive Albanci, sa severnim delom grada u kome žive Srbi.

Pokušaj otvaranja za saobraćaj mosta na Ibru, Đurić je okarakterisao kao "vrlo precizno organizovano tehnicko nasilje" nad Srbima kojima se time, ali i drugim akcijama Prištine, "onemogućava poslovna, fizicka i svaka druga egszistencija".

Govoreći o očekivanjima od KFOR-a, Đurić je rekao da je "opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji crvena linija", i da Srbija mora biti sigurna da će, ako Kurtijev režim "nasrne na fizicki integritet srpskog naroda", KFOR izvršiti svoj mandat.

"Kurti se već nalazi na restriktivnim merama EU. Rekao bih da će njegov režim, ako ne na mostu, platiti na ćupriji", zaključio je Đurić, koji je i bivši direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kurir.rs/Beta/RTS