ZNAMO IH KO ZLU PARU Naučnici ogolili dežurne anti-litijumaše! Podmetnuli lažne podatke naučnom časopisu kao KUKAVIČIJE JAJE
Foto: Beta Sasa Djordjevic, Beta Milan Ilic, linkedin

Majstori dezinformisanja naroda

ZNAMO IH KO ZLU PARU Naučnici ogolili dežurne anti-litijumaše! Podmetnuli lažne podatke naučnom časopisu kao KUKAVIČIJE JAJE

Politika -

Koliko smo puta poslednjih godina bili bombardovani vestima sa Šolakovih televizija i portala da je „ugledni i svetski poznati list taj i taj“ napisao da je „opozicija pokradena na izborima“ ili da „je Srbija ruska kolonija“... neku takvu nebulozu?

I to se vrti po Tviteru i ostalim mrežama kao činjenica jer, zaboga, „ugledni list...“ je tako ocenio, da bi oni koje ne mrzi da se upuste u čitanje celog teksta videli da je ono prvo „izjavila ugledna opoziciona političarka Marinika Tepić“, a ovo drugo ne kaže „taj i taj list“ čiji je novinar došao na dan i po u Beograd, pa objavio i reportažu o splavovima i Beograđankama, nego kaže „ugledni političar Ćuta“.

Tako je nekako ispalo i sa „štetnim posledicama kopanja litijuma u Srbiji o kojima piše ugledni časopis Sajentifik riports“.

Kad ono, pišu naši dežurni poznati anti-litijumaši Dragana Đorđević, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Jelena Brezjanović, Vladimir Stevanović i Bogdan Šolaja!

Pišu isto ono što nam govore na mitinzima koje im organizuje opozicija: 2,5 miliona ljudi će imati problem sa vodom, hiljade će ostati bez posla,kao i to da nas čekaju teške bolesti.

Znamo ih kao zlu paru: Dragana Đorđević, radila je u Ministrastvu rudarstva i energetike u vreme kada je ministar bila Zorane Mihajlović, a sada tvrdi da sve rudnike treba zatvoriti, jer ona su, kako ona kaže, štetni i truju nas i mesta na kojima su bili i rudnici kralja Milutina!

Na Ratka Ristića koji je promenio tri stranke za dve godine i koji je potpisivao dozvole za mini-elektrane a sad je ekolog, stručnjaka za pošumljavanje koji se litijumom bavi iz hobija… nećemo trošiti slova.

Sanji Sakan koja je u Malom Zvorniku kritikovala projekat „Jadar“, Aleksandar Vučić je ponudio da uđe u jedan od državnih timova koji će proceniti moguće štete – ali je ona odbila, jer ne zna „dovoljno o tome“! I tako…

Svi oni su svoje opsesije, političke interese, zablude, neznanje o litijumu, a sve to upakovano kao navodni naučni tekst, kao kukavičje jaje, podmetnuli međunarodnom časopisu Sajentifik riports.

I odmah zacvrkutali preko Šolakovih medija: „ugledni časopis piše...“

“GREŠKE” S OPASNIM NAMERAMA

Brzo se ispostavilo da je njihov “naučni rad“ daleko od nauke. Prvo na portalu ekologika.rs, a potom i u univerzitetskim krugovima počelo je da se govori o greškama osam anti-litijumaša.

Mi se ovde time nećemo baviti, čitaoci „Kurira“ na našem portalu mogu naći razgovor sa profesorom BU o tome.

Ali kao primer kako su koliko lagali, osam autora ovog „naučnog rada“ pišu da će rudnik litijuma zauzeti površinu od 2.431 hektara, iako se već odavno zna da je reč o deset puta manjoj površini!

Rudnik i postrojenja za preradu projektovana su na 220 hektara, a sa deponijom industrijskog otpada bi zauzeo ukupno 388 hektara!

Zbog svih namernih i nenamernih grešaka, grupa naučnika zatražila je od časopisa Sajentifik riports da, u skladu sa akademskim pravilima, tekst osmoro naših antilitijumaša ili povuče, ili ga znatno ispravi.

Ali rudarenje litijuma, rekli smo to sto puta, nije u Srbiji ni ekološko ni ekonomsko – već čisto političko pitanje.

Planovi o otvaranju rudnika iskorišteni su da se – lažnim informacijama! - poseje panika u narodu i javno mnjenje okrene protiv Aleksandra Vučića.

Nikoga od antilitijumaša i dalje ne zanima istina, a na osnovane primedbe na tekst Dragane Đorđević, Ratka Ristića i društva, odgovaraju da je „sve što je napisano istina čim je to objavio ugledni Sajentifik riports“.

ROGOVI OD TELEFONA I OSTALE TEORIJE

Kakvi naučnici, takva im je i argumentacija!

Ovaj časopis objavljivao je i takve bisere da mogu da se ispričaju i kao vic. Poznato je da su recenzenti Sajentifik riportsa 2018. odobrili štampanje rada u kojem se tvrdi da će onima koji predugo gledaju u mobilni telefon, na potiljku porasti rog. Druga glupost koja je 2016. objavljena u ovom „uglednom časopisu“ - da vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) izaziva smanjenu pokretljivost i oštećenje mozga kod miševa, demantovana je eksperimentima četiri godine kasnije, ali je doprinela jačanju anti-vakserskog pokreta.

Nisu sve greške Sajentifik riportsa samo plod gluposti ili neznanja – kroz „naučni rad“ iz 2019. koji je tvrdio da su klimatske promene posledica promena na Suncu a ne upotrebe fosilnih goriva prelamaju se interesi vlasnika rudnika uglja i bušotina nafte. Rad je povučen 2020.

Objavljivanje rada naše osmorke o štetnosti rudnika litijuma previše liči na ovaj slučaj da bi bilo slučajno. Zato čekamo odluku Sajentifik riportsa o povlačenju.

I da se čitaoci zabave, i steknu bolju sliku o ozbiljnosti i ugledu i naših naučnika i onih koji su im štampali rad, navešćemo i ovaj primer: u julu 2020. u Sajentifik riportsu objavljen je „naučni rad“ u kojem se tvrdi da telesna težina čoveka pokazuje njegovo poštenje ili nepoštenje! Javnost je bila zgrožena, ali je bilo i onih koji su tvrdili da „to mora da je istina čim je objavio Sajentifik riports“! Na zahtev naučne javnosti časopis je povukao ovaj rad u januaru 2021. godine.

Bonus video:

13:35

Stručnjaci o iskovanje jadarita i proteste: LITIJUM ZAHTEVA OZBILJAN DIJALOG, MOGUĆNOSTI SU VELIKE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track