OSVEŽENJE Premijer Vučević najavio rekonstrukciju kabineta Analitičari: Logično je zameniti ministre koji ne ispunjavaju zadatke
Foto: Nemanja Nikolić

analiza

OSVEŽENJE Premijer Vučević najavio rekonstrukciju kabineta Analitičari: Logično je zameniti ministre koji ne ispunjavaju zadatke

Politika -

Da budem potpuno precizan, rekonstrukcija Vlade je izvesna, ali nije vremenski određena, ekskluzivno je najavio tokom gostovanja na TV Kurir premijer Miloš Vučević.

Premijer je istakao da je o tome razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sagovornici Kurira poručuju da nije loše da se stalno mere rezultati Vlade i pojedinih ministara i ministarstava.

Premijer Vučević je istakao i da smatra da svi moraju da imaju jedan osećaj odgovornosti.

Miloš Vučević
foto: Kurir televizija

- A osećaj odgovornosti pre svega znači da niste tu zacementirani u nekom ministarstvu ili u Vladi, nego da imamo neka prolazna vremena na 100, 400, 800, 1.200 ili 1.500 metara, kao u sportu. Gledamo ko kako trči i ko je šta uradio. Počevši prvo od mene, naravno, da ne bude bilo kakve zabune - poručio je on za Kurir.

Zamena logična

Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", ističe u razgovoru za Kurir da smo navikli na relativno česte rekonstrukcije Vlade i dodaje da bi to mogao biti dobar potez ako se napravi dobra rekonstrukcija.

Predrag Lacmanović
foto: Kurir televizija

- Ako neki ministri ne zadovoljavaju i ne ispunjavaju zadate zadatke i norme, logično je da se zamene i da se osveži ta vlada. Koji su kriterijumi da li neko dobro radi ili ne, ja to ne mogu tačno da znam. To može da bude i eventualno nepojavljivanje u dovoljnoj meri možda u medijima, bez neke proaktivnosti, možda neki ministri samo nastavljaju neki kontinuitet rada prethodnog, a ne uvode neke novine, a trebalo bi. Pretpostavljam da su neka ministarstva možda inertna, a to opet zavisi najviše od prvog čoveka ministarstva, mislim da će i na osnovu toga da se određuje ko može biti zamenjen nekim drugim licem - navodi on.

Upitan kada možemo da očekujemo najavljenu rekonstrukciju, Lacmanović ističe:

- Rečeno je da nije određen vremenski rok, tako da to može da ide sve do kraja jeseni. U svakom slučaju, nije loše da se stalno mere rezultati Vlade i pojedinih ministara i ministarstava i da se na osnovu toga određuje da li neko treba da bude ministar ili ne treba.

Izvršni direktor "Faktor plusa", odgovarajući na pitanje ko su ministri koji su trenutno najslabije karike u Vladi, ističe da ne množe da licitira imenima.

- Niti sam u toj poziciji, niti određujem ko je dovoljno uradio ili ne, a to se ne može baš tako golim okom videti. Neko može da bude manje vidljiv u javnosti, a da odlično obavlja svoj posao. Koji su kriterijumi, to zna samo onaj ko upravlja Vladom, a to je u ovom slučaju predsednik Vlade i najviši organi vladajuće partije.

Rokada

Lacmanović otkriva i ko su, prema njegovom mišljenju, ministri čija je pozicija u Vladi sigurna.

- Ivica Dačić, Goran Vesić, Siniša Mali, da ne nabrajam dalje. Možda sam nekog propustio, verovatno jesam, oni mi upadaju u oči kao prilično eksponirani i aktivni - rekao je on i dodao da nije siguran da će se nešto menjati kod koalicionih partnera.

- Sem ako i oni sami ne učestvuju u rekonstrukciji i u nekom svom ministarstvu ne naprave neku rokadu - dodaje on.

Podsetimo, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u intervjuu za Kurir je poručio da o rekonstrukciji Vlade ne razmišlja.

Goran Vesić
foto: screenshot Prva tv

- To su pitanja za predsednika i premijera, koji će proceniti kako je ko radio. Fokus mog rada su novi putevi, pruge, da svi započeti projekti budu završeni u zadatim rokovima, da planiramo i počinjemo nove projekte. Da saobraćajno povezujemo Srbiju, omogućimo nove investicije i radna mesta, rast plata i penzija, što doprinosi boljem životnom standardu građana. To mi je važno, a ne ministarska fotelja. Nema ništa lepše nego kada pustite u saobraćaj novu deonicu puta ili pruge, novu zgradu aerodroma, brzi voz na srpskoj železnici - rekao je on i dodao:

- Nije na meni da ocenjujem svoj rad, to će učiniti premijer Vučević i stranka na čiji sam predlog izabran u Vladu. Zahvalan sam i SNS i premijeru Vučeviću na ukazanom poverenju posle ovih, kao i nakon prethodnih izbora, i dajem sve od sebe da to poverenje opravdam.

Ministar Đorđe Milićević

Lestvicu treba podizati naviše

Đorđe Milićević
foto: Kurir televizija

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević, govoreći o rekonstrukciji Vlade, istakao je da će odluku o tome doneti predsednik Vlade Srbije.

- Uvek sam se zalagao da svako treba da položi odgovornost za ono za šta je preuzeo odgovornost i uvek sam se zalagao za to da lestvicu treba podizati naviše u smislu realizacije ciljeva. To je dobro za budućnost građana Srbije i to je dobro za budućnost Srbije - poručio je on gostujući na TV Prva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track