IVAN TRIFUNOVIĆ: Predstavnici Pupin inicijative posetiće Kosovo da se iz prve ruke informišu o stanju na terenu
Foto: Kosovo online

IVAN TRIFUNOVIĆ: Predstavnici Pupin inicijative posetiće Kosovo da se iz prve ruke informišu o stanju na terenu

Politika -

Predstavnici Pupin inicijative, američki i srpski državljani, krenuće danas na Kosovo kako bismo na licu mesta videli šta se dešava na terenu jer smo, na osnovu onoga što čitamo iz štampe, zabrinuti za srpski živalj i za to kako je njima danas na Kosovu, kaže za Kosovo onlajn Ivan Trifunović, član Savetodavnog odbora Pupin inicijative, iz Pensilvanije.

- To će biti jedna, što bi se reklo na engleskom, “fact-finding mission”, da vidimo šta se dešava na terenu, ali isto tako želimo da pomognemo da se poboljša situacija i da se pospeši dijalog između albanske i srpske strane. U tom smislu imaćemo razgovore i sa srpskim i sa albanskim organizacijama, a posetićemo i američku ambasadu u Prištini i razgovaraćemo sa američkim ambasadorom Hovenijerom - navodi Trifunović.

Po završetku posete Kosovu, na osnovu obavljenih razgovora, kako dodaje, biće napravljen izveštaj i ono što su članovi ove grupe videli i čuli, biće objavljeno i u medijima

- Isto tako, planiramo da u septembru idemo u Vašington, gde Pupin inicijativa organizuje drugi “Pupin forum”. Prvi je bio u Beogradu, a sada će biti u Vašingtonu. I tom prilikom ćemo posetiti članove američkog Kongresa, Stejt department i sve ostale važne igrače na političkoj sceni u Vašingtonu kojima ćemo prezentovati to što smo čuli i videli i, naravno, dati naš komentar”, kaže Trifunović.

Prema planu, deo “misije” na Kosovu, biće i posete manastiru Visoki Dečani, Prištini, Severnoj Mitrovici i još nekoliko mesta.

- Pošto Pupin inicijativa radi na tome da poboljša američko-srpske odnose, a Amerika ima već jako dobre odnose sa Kosovom mi smatramo da bi Amerika, kao jedan nepristrasni posmatrač, mogla da odigra ključnu ulogu u izgradnji poverenja i da pogura dijalog između Kosova i Srbije- kaže Trifunović.

Pupin inicijativa, inače, pažljivo prati sve događaje na prostoru Kosova i u više navrata je obaveštavala javnost i administracije Amerike i Srbije o alarmantnim izveštajima koje prima, predlagala određene mere i zalagala se za jasnije bavljenje situacijom na terenu.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track