PODSTREK: MAKRONOV DOLAZAK JE VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU! Iz Francuske stigle 1,2 milijarde evra direktnih investicija!
Foto: Beta Dimitrije Goll, EPA Sarah Meyssonnier Pool

analiza kurira

PODSTREK: MAKRONOV DOLAZAK JE VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU! Iz Francuske stigle 1,2 milijarde evra direktnih investicija!

Politika -

Dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Srbiju smatra se potvrdom čvrstih političkih odnosa dve zemlje i dvojice predsednika, ali i velikom šansom da se dobra ekonomska saradnja još unapredi. Koliko je i sa ekonomskog aspekta važna poseta prvog čoveka Francuske 29. i 30. avgusta, najubedljivije govore podaci da je ta zemlja jedno od najznačajnijih tržišta u EU za proizvode iz Srbije, da se u zemlji trenutno ostvaruju 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija iz Francuske i da oko 300 kompanija sa većinskim vlasništvom francuskog kapitala posluje u našoj zemlji.

Rafali

Ekonomski pokazatelji svrstavaju Francusku u red ključnih ekonomskih partnera Srbije, posebno u kontekstu privlačenja stranih investicija i jačanja trgovinskih odnosa. Francuska je sedma po visini investicija u Srbiji.

Ekonomista Mihajlo Rabrenović kaže za Kurir da Makronova poseta predstavlja izuzetno važan korak u jačanju bilateralnih odnosa između dve zemlje, s posebnim naglaskom na ekonomski aspekt.

- Ova poseta dolazi u složenom unutrašnjem političkom trenutku za Francusku, koja ima izazov da sastavi efikasnu vladu nakon vanrednih izbora, koji su usledili posle izbora za Evropski parlament, na kojima je vladajuća koalicija u Francuskoj doživela "hladan tuš". U novijem periodu Srbija i Francuska nastoje da dodatno učvrste saradnju u ključnim oblastima kao što su energetika, vojska, farmaceutska industrija i veštačka inteligencija. Makronova poseta simbolizuje podršku Francuske evropskom putu Srbije, ali i potvrđuje njenu spremnost da se intenzivnije angažuje u ekonomskim projektima od strateškog značaja - ocenjuje naš sagovornik.

Jedan od najvažnijih ekonomskih aspekata ove posete je dogovor o kupovini francuskih borbenih aviona "rafal", što predstavlja najveću investiciju u srpski vojni budžet, procenjenu na oko tri milijarde evra. Rabrenović smatra da ovaj sporazum ne samo da jača vojnu sposobnost Srbije već i otvara vrata za dalju vojnotehničku saradnju između dve zemlje, uključujući zajedničke projekte u oblasti istraživanja i razvoja.

- Saglasnost koju je Srbija dobila za nabavku prestižnih francuskih aviona nesumnjivo je i poruka sa širim porukama i implikacijama u trenutku kad je Srbija vojno neutralna u veoma složenom istorijskom trenutku. U sektoru energetike, francuske kompanije već godinama aktivno učestvuju u modernizaciji srpske infrastrukture. Jedan od ključnih igrača je francuska energetska kompanija EDF, koja je uključena u projekte vezane za obnovljive izvore energije i unapređenje srpske elektroenergetske mreže. Pored toga, kompanija "Sanofi Aventis", koja je vodeći proizvođač farmaceutskih proizvoda, ima značajnu ulogu u snabdevanju srpskog tržišta lekovima i medicinskim sredstvima, čime direktno doprinosi zdravlju nacije i stabilnosti zdravstvenog sistema - podseća sagovornik Kurira.

Govoreći o prostoru za još jaču i širu saradnju, Rabrenović kaže da su sektori veštačke inteligencije i digitalizacija od onih u kojima će se ekonomska saradnja širiti uz obostrani interes.

Energetska tranzicija

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Kurir da tokom predstojeće posete Makrona očekuje da će pravci i inače bliske saradnje s Francuskom biti konkretizovani. Energetika, odnosno energetska tranzicija biće jedna od oblasti u fokusu.

- Ta tranzicija bi mogla da se ogleda u većoj zastupljenosti zelene energije, odnosno alternativnih izvora energije. Možda i nuklearne, jer je Francuska poznata po tome što ima najbolju tehnologiju za nuklearne centrale i veoma visok procenat struje proizvodi u njima. Francuska je evropski centar za reciklažu otpada iz nuklearnih centrala, što je veoma važno jer, iako Srbija sada nema nuklearne centrale, otvorena je opcija da ih jednom ima. U vojnoj saradnji smo dosta odmakli, mada je pitanje kako će se to dalje odvijati. Ali sama činjenica da prelazimo s ruske na francusku tehnologiju što se tiče vojne avijacije govori o tome da naša zemlja zapravo pokušava da, osim Rusije, napravi još jedan pol i ima još neku evropsku zemlju na koju će se ozbiljno osloniti - ocenio je Savić.

I on naglašava da osnove za poboljšanje saradnje mogu biti postavljene prilikom ove posete.

- Cilj ovakvih poseta jeste da se ugovore neke pogodnosti za jednu i za drugu stranu, da se olakša trgovina, a nekad i da se promene neki zakoni. Države mogu da obezbede prohodnost donoseći olakšice i slično, a ostalo je u dvorištu privrednika, da li će oni to prepoznati i da li ima interesa za korišćenje pogodnosti, kao i dovoljnih količina robe za izvoz - objašnjava naš sagovornik.

ČINJENICE

* 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija došlo je iz Francuske

* oko 300 kompanija s većinskim vlasništvom kapitala iz Francuske posluje u Srbiji

* francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 12.000 radnika

* ekonomska razmena Srbije i Francuske prošle godine je bila oko 1,8 milijardi evra, dok je za šest meseci 2024. procenjena na oko 920 miliona

Četiri susreta za godinu dana

Pariz i Beograd na vezi

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia

Dolazak Emanuela Makrona u Srbiju 29. avgusta biće četvrti susret srpskog i francuskog predsednika u ovoj godini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je prošlog meseca među svetskim liderima koje je Makron pozvao da prisustvuju prijemu u Parizu povodom otvaranja Olimpijskih igara. Srpski predsednik se s Makronom zvanično sastao u Parizu i u aprilu ove godine, kad je najavljeno i potpisivanje ugovora o nabavci francuskih borbenih aviona "rafal", kao i letećih automobila za svetsku izložbu Ekspo, čiji će Beograd biti domaćin 2027. Vučić je tokom ove posete rekao i da se nada dolasku čuvenog francuskog modnog brenda "Luj Viton" u Beograd. Razgovarali su i u Londonu, tokom samita Evropske političke zajednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track