Arno Gujon, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, reagovao je na svom nalogu na mreži Iks na neistinite navode u listu Nova, u vlasništvu Dragana Šolaka, da će Francuska, navodno, u Srbiji da skladišti nuklearni otpad, te da zbog toga francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd.

- Ovo je lažna vesti - naveo je Gujon, pa nastavio:

- Prema Zakonu o životnoj sredini Republike Francuske (član L542-2-2 du code de l’environnement), Francuska je u obavezi da skladišti svoj nuklearni otpad na svojoj teritoriji.

Prema Zakonu o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti (član 4) Republike Srbije zabranjen je uvoz radioaktivnog otpada inostranog porekla na teritoriju Srbije. Prema zajednickoj konvenciji UN o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom usvojenom 05.09.1997. svaka država ima obavezu da skladišti svoj nuklearni otpad na svojoj teritoriji.

Ovu rezoluciju je Francuska ratifikovala 2000. a Srbija 2017. za vreme vlasti Aleksandra Vučića. Postoji dve direktive Evropske Unije (iz 2006. i 2011.) koje preciziraju kako nuklearni otpad treba da se obrađuje u svakoj državi.

Dakle, zakonski propisi Republike Srbije, zakonska regulativa Republike Francuske, Međunarodna konvencija UN-a i evropske direktive onemogućavaju skladištenje bilo kog nuklearnog otpada u Srbiji. Ovo svesno širenje panike sa ciljem da se podriva demokratija i legalno izabrana vlast u Srbiji je krivično delo.