Pavle Grbović, lider PSG, govoreći o motivima protesta protiv eventualnog iskopavanja litijuma, u kojima učestvuje deo opozicije, rekao je i da se "godinama pravi atmosfera kako protesti nisu politički". On se, u tom kontekstu, i zapitao "da nisu možda astrološki"?

Grbović je u intervjuu za Danas kazao i da su organizatori protesta "eksplicitno tražili od opozicije da ne učestvuje u organizaciji protesta, da ne govori na protestnim skupovima, da ne ističe stranačka obeležja i parole". Rekao je i da je opozicija sve to ispoštovala.

img20240811wa0547.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Uprkos tome, Grbović smatra, kako je rekao, da "bez reafirmacije politike i bez destigmatizacije stranačkog aktivizma ne može doći do pobede stotine hiljada disciplinovanih stranačkih vojnika".

On se saglasio sa stavom Milana St Protića da bi opozicija mogla da prezume proaktivniju ulogu na protestima.

- Teorijski gledano ima smisla ta teza, ali sigurno nećemo ništa raditi protiv volje ljudi koji su svakodnevno na prvom frontu borbe. Pritom bi bilo pogrešno usred protesta promeniti liderstvo. Druga je stvar što se već godinama pravi atmosfera kako protesti “nisu politički”. Nego šta su, astrološki - upitao je Grbović.