KAD MINISTAR ODIGRA PARTIJU ŠAHA S MALIŠANIMA: Đorđe Milićević posetio šahovski kamp za mlade iz dijaspore i regiona
Foto: Dušan Veljović

kragujevac

KAD MINISTAR ODIGRA PARTIJU ŠAHA S MALIŠANIMA: Đorđe Milićević posetio šahovski kamp za mlade iz dijaspore i regiona

Politika -

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević posetio je šahovski kamp za mlade iz dijaspore i regiona koji se održava u Kragujevcu.

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

Kamp pod motom "Šahovski susreti budućih šampiona“ okupio je 110 mladih srpskog porekla iz 14 zemalja koji su osim veština igranja šaha, upoznali znamenitosti grada Kragujevca, i kroz druženje sa vršnjacima učili srpski jezik, srpsku istoriju i tradiciju.

- Draga deco, kada dođete u Srbiju, ja vam nikada ne kažem „dobrodošli“, jer vi ovde niste gosti, Srbija je vaša kuća i mi smo isti narod gde god živeli. Uvek imam za vas samo jednu molbu, da nikada ne zaboravite naš jezik, da ne zaboravite našu ćirilicu, da vredno učite, da gradite mostove prijateljstva sa vršnjacima u zemljama u kojima trenutno živite i da onda kada završite školovanje razmislite da to svoje znanje iskoristite ovde, u Srbiji - poručio je ministar Milićević.

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

Ministar je, na insistiranje nekoliko mališana, odigrao sa njima partiju šaha i uverio se da je zaista reč o budućim šampionima koji su već postali majstori drevne veštine.

Kamp u Kragujevcu zajedno s ministrom posetilo je i 16 novinara iz Srbije, dijaspore i regiona, koji ovog vikenda učestvuju na seminaru „Jedinstveni gde god bili“. Seminar za predstavnike medija koji se održava u Vrnjačkoj Banji takođe je organizovao kabinet ministra Milićevića, s ciljem da se srpski novinari gde god živeli i radili umreže, da imaju jedinstven pristup izveštavanju o ključnim nacionalnim i državnim interesima, kao i da zajedno širom sveta šire istinu o našoj zemlji i narodu.

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

Inače, uz podršku Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom, ove godine u Srbiji su organizovana 22 tematska letnja kampa u 18 lokalnih samouprava kroz koje će proći 5000 mladih iz regiona i dijaspore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track