Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednicom Predstavničkog doma Parlamenta Indonezije Puan Maharani.

Tom prilikom, kako se navodi u saopštenju, predsednica Brnabić, izrazila je zadovoljstvo što ima priliku da ugosti visoku delegaciju iz Indonezije u Srbiji, naglašavajući da je ovo susret koji pruža jedinstvenu priliku za razmenu mišljenja o putevima daljeg razvoja naših tradicionalno prijateljskih odnosa.

f-26.08.2024.-ab--indo-6.jpg
Skupština Srbije 
foto: Skupština Srbije

- Diplomatski odnosi između Srbije i Indonezije uspostavljeni su 1954. godine, a ove godine obeležavamo značajnih 70 godina od tog događaja - istakla je Brnabićeva.

Ona je dodala da Srbija Indoneziju smatra velikim prijateljem i važnim partnerom, sa kojim deli zajedničke vrednosti i ima odlične bilateralne odnose i da ova poseta daje značajan podsticaj za dalje unapređenje tradicionalno bliskih odnosa i sveobuhvatne saradnje između naših zemalja, podsećajući da je u julu ove godine Srbiju posetio novoizabrani predsednik Indonezije Prabovo Subianto.

Predsednica parlamenta naglasila je, a navodi se u saopštenju, da je Srbija izuzetno posvećena daljem jačanju bilateralnih odnosa sa Indonezijom i da se nada da će uz zajedničke napore i kroz parlamentarnu saradnju doprineti unapređenju sveukupnih odnosa između naših dveju zemalja.

f-26.08.2024.-ab--indo-1.jpg
Skupština Srbije 
foto: Skupština Srbije

Takođe, istaknuto je da je Srbija na samitu ASEAN-a u Džakarti potpisala dokument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji (TAS), što je važan korak u daljem unapređenju ekonomske saradnje.

Indonezija je tokom 2023. godine postala najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije u okviru ASEAN-a po obimu robne razmene i pojedinačnog uvoza, dok se po vrednosti našeg izvoza u ASEAN nalazi na sedmom mestu.

Na kraju sastanka, Brnabićeva je iskoristila priliku da još jednom izrazi zahvalnost Indoneziji na kontinuiranoj podršci i dragocenoj pomoći tokom procesa pristupanja Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji i čestitala na uspešnom predsedavanju ASEAN-om u 2023. godini.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televiz Ana Brnabić konferencija