"ZAGREB KOORDINIŠE SVE ANTISRPSKE CENTRE U REGIONU!" Deđanski o opasnim narativima usmerenim protiv Srbije: Deo je šire strategije
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"ZAGREB KOORDINIŠE SVE ANTISRPSKE CENTRE U REGIONU!" Deđanski o opasnim narativima usmerenim protiv Srbije: Deo je šire strategije

Politika -

Srpski narod je često izložen govoru mržnje u medijima i na društvenim mrežama u regionu, a razlozi za to su mnogobrojni. Govor mržnje naročito eskalira u trenucima kada Srbija oda počast svojim herojima i seća se stradanja svog naroda kroz višedecenijsku borbu za očuvanje granica i entiteta.

Ovaj problem postaje posebno izražen u situacijama poput obeležavanja godišnjice progona 250.000 Srba iz Hrvatske, kada hrvatski mediji i društvene mreže bivaju preplavljeni narativima koji Srbe predstavljaju kao pretnju po suverenitet.

Na ovu temu govorili su gosti emisije "Usijanje": Marko Lakić, novinar dnevnog lista "Politika", Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, i prof. Ilija Kajtez, sociolog i stručnjak za bezbednost.

13:23

ZAGREB KOORDINIŠE SVE ANTISRPSKE CENTRE U REGIONU! Deđanski o opasnim narativima usmerenim protiv Srbije: Deo je šire strategije

Novinar Marko Lakić otvorio je diskusiju ističući da Beograd, kao geografski i kulturni centar ovog dela Evrope, predstavlja ključnu tačku interesovanja regionalnih, ali i svetskih obaveštajnih agencija. Lakić je naglasio da se ponavlja stara matrica iz vremena Jugoslavije:

- Slaba Srbija, jak region. On je naveo da Beograd i dalje privlači ljude iz regiona zbog svoje otvorenosti i dinamičnog života, ali da mnogima iz susednih država to smeta, što se manifestuje kroz različite oblike antisrpske propagande.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Beograd je oduvek bio centar, dok su druge države bile periferija. I to je nešto što susedima nikada nije odgovaralo - rekao je Lakić. On je dalje dodao da su pokušaji diskreditacije Srbije kroz propagandu i špijunske aktivnosti usmereni ka slabljenju njenog uticaja u regionu.

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, je istakao da je Zagreb centar antisrpskog delovanja u regionu.

- Zagreb koordinira i uvezuje sve antisrpske centre, uključujući i one u Prištini, Sarajevu i Podgorici - rekao je Deđanski. On je objasnio da antisrpski narativi nisu samo rezultat unutrašnjih interesa, već su deo šire strategije zapadnoevropskih centara, posebno Berlina i Londona, koji rade na destabilizaciji Srbije.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Njihova patološka mržnja prema svemu što je srpsko, nije samo rezultat nacionalnih interesa, već i podrške koju dobijaju od moćnih zapadnih obaveštajnih službi - dodao je Deđanski.

Profesor Ilija Kajtez, sociolog i stručnjak za bezbednost, ukazao je na to da antisrpski narativi nisu novost, već su duboko ukorenjeni u istorijskim kontroverzama i konfliktima.

- Mi smo narod koji je kroz istoriju bio prinuđen da se suprotstavlja velikim imperijama i to nas je oblikovalo kao naciju. Danas smo suočeni sa istim izazovima, ali u drugačijem obliku - rekao je Kajtez.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

On je podvukao da su antisrpske aktivnosti često prikrivene iza navodne borbe za ljudska prava, dok se u suštini radi o koordinisanoj kampanji usmerenoj na podrivanje srpskog suvereniteta i identiteta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:07

ČIM SAM KROČIO U JASENOVAC DOŠAO JE OGROMAN BROJ POLICIJE Milićević za Kurir televiziju: Naređenje stiglo s vrha, DEPORTOVALI ME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track