SASTANAK PREDSEDNICE PARLAMENTA I AMBASADORA JAPANA: Jačanje interparlamentarne saradnje na svim nivoima
Foto: Skupština Srbije

SASTANAK PREDSEDNICE PARLAMENTA I AMBASADORA JAPANA: Jačanje interparlamentarne saradnje na svim nivoima

Politika -

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić održala je sastanak sa ambasadorom Japana Akirom Imamurom, sa kojim se saglasila na dalju opredeljenost dveju zemalja na jačanju interparlamentarne saradnje na svim nivoima, za šta postoje velike mogućnosti, navodi se u saopštenju.

Ana Brnabić
foto: Skupština Srbije

Tokom sastanka, predsednica Narodne skupštine upoznala je ambasadora sa nekim od glavnih prioriteta ovog saziva, kao što je usvajanje zakona koji bi omogućili implementaciju preporuka ODIHR, kao i jačanje parlamentarne diplomatije i saradnje na svim nivoima. Istakla je da je formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Japanom, na čelu sa potpredsednicom Skupštine Snežanom Paunović. Takođe, Brnabić je rekla da je raduje najava formalnog otpočinjanja pregovora za zaključivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja „BIT“, koji predstavlja važan pravni okvir i garant za dalje unapređenje investicione saradnje.

Imamura je rekao da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski i da bi trebalo nastaviti dalje sveobuhvatno razvijanje uz nastavak redovne razmene zvaničnih poseta i intenziviranje sadržajnih kontakata predstavnika naših država na visokom i najvišem nivou.

Ana Brnabić
foto: Skupština Srbije

Predsednica Brnabić naglasila je važnost dinamičnog razvoja ekonomske saradnje između dve zemlje u poslednjih nekoliko godina, karakterisanog sve većom robnom razmenom, trgovinom uslugama i rastućim prilivom japanskih investicija, posebno u auto industriji. Istakla da je za Srbiju saradnja sa Japanom veoma značajna i da je Japan jedan od naših glavnih partnera i 16. najveći investitor u Srbiju od 2010. godine.

Ambasador Imamura je posebno istakao značaj ulaganja u Srbiju, i rekao da postoje planovi za širenje ulaganja japanskih kompanija, posebno u oblasti modernih tehnologija. Brnabić je izjavila da joj je izuzetno drago da su japanski investitori prepoznali prednosti poslovanja u Srbiji.

Na kraju sastanka, predsednica Brnabić je još jednom zahvalila ambasadoru na njegovoj podršci jačanju odnosa između Srbije i Japana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track