"SVE ISPLANIRANO, SEVERINU ISKORISTILI KAO ORUŽJE PROTIV SRBIJE!" Vuletić: Moguće da je neko iz pozadine koordinirao njene izjave
Foto: Shutterstock/Kurir televizija

kurir televizija

"SVE ISPLANIRANO, SEVERINU ISKORISTILI KAO ORUŽJE PROTIV SRBIJE!" Vuletić: Moguće da je neko iz pozadine koordinirao njene izjave

Politika -

Prošlonedeljni incident sa hrvatskom pevačicom Severinom Vučković, koja je zadržana na srpskoj granici radi informativnog razgovora, izazvao je buru reakcija i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Dok su hrvatski mediji i političari ovaj događaj iskoristili kao povod za napade na srpske vlasti, u Srbiji se postavlja pitanje - šta zapravo stoji iza ovog, naizgled, administrativnog postupka?

Severina
foto: Dado Đilas, Nemanja Nikolić

U emisiji "Usijanje", gosti Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, profesor Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka, i sociolog profesor Vladimir Vuletić, pokušali su da rasvetle posledice ovog incidenta, ističući da se iza svega krije mnogo dublja politička igra.

Ministar bez portfelja, Đorđe Milićević, prvi je uzeo reč, naglašavajući da je Srbija pravno uređena država u kojoj se svi zakoni sprovode dosledno, bez obzira na političku ili nacionalnu pripadnost onih koji prelaze njene granice.

- U Srbiji je uređena pravna država, sa funkcionalnim institucijama i sistemom. Slučaj Severine Vučković ne bi trebalo da bude izuzetak, već pravilo po kojem svi moraju poštovati zakone ove zemlje - rekao je Milićević. On je dodao da je incident nepotrebno politizovan, posebno s obzirom na značajnu posetu predsednika Francuske, koja je u tom trenutku bila u fokusu srpske politike.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Srbija se pokazuje kao svetionik demokratije. U Srbiji imate 25 nacionalnih saveta, demokratske izbore za nacionalne savete, i svi imaju svoj budžet. To je prava slika demokratije, a ne ono što pokušavaju da nam nametnu kritike iz Hrvatske - istakao je Milićević, naglašavajući da Srbija nikada nije zabranila posetu bilo kojem zvaničniku Hrvatske, za razliku od zabrane posete Jasenovcu predsednika Aleksandra Vučića, koja je još uvek na snazi.

Profesor Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka istakao je da je Severina Vučković bila zadržana na granici zbog rutinskog informativnog razgovora, što je u skladu sa pravnim procedurama Srbije. Međutim, on je naglasio da je ceo događaj politizovan, posebno od strane hrvatskih medija i političara.

- Ono što smo videli u javnosti jeste pokušaj da se incident na granici iskoristi za stvaranje tenzija između Srbije i Hrvatske. Ovaj slučaj je postao alat za političku manipulaciju, gde su činjenice često zanemarene, a fokus je stavljen na izazivanje emotivnih reakcija javnosti - rekao je Petričković i istakao da je Severina postala deo šire političke igre.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Profesor Vladimir Vuletić, sociolog, otišao je korak dalje, sugerišući da je Severina Vučković možda instruirana da nakon incidenta da političku izjavu koja je dodatno podigla tenzije. On je naglasio da njen vokabular i poznavanje političke situacije nisu u skladu sa njenom dosadašnjom javnom slikom, što ukazuje na mogućnost da je neko iz pozadine koordinirao njene izjave.

- Sve ovo deluje kao sinhronizovana akcija sa ciljem da se Severina iskoristi kao oružje protiv Srbije. Njen iznenadni prelazak iz muzičke u političku sferu ne može se posmatrati kao spontani čin. Mislim da su izjave koje je dala pažljivo osmišljene i usmerene ka izazivanju što većih tenzija između dve zemlje -rekao je Vuletić.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Vuletić je dalje naveo da ovaj incident nije samo problem između Severine i srpskih vlasti, već deo šire strategije pritiska na Srbiju.

- Ovaj slučaj je deo orkestrirane kampanje koja ima za cilj da destabilizuje Srbiju i naruši njen ugled na međunarodnoj sceni. Nažalost, Severina je postala pion u toj igri - zaključio je Vuletić.

08:30

SVE JE ISPLANIRANO, SEVERINU ISKORISTILI KAO ORUŽJE PROTIV SRBIJE! Vuletić: Plašim se sada za položaj našeg naroda u Hrvatskoj

Vuletić je izrazio zabrinutost da bi ovaj slučaj mogao negativno da utiče na položaj Srba u Hrvatskoj, koji su već dugo suočeni sa diskriminacijom i problemima u ostvarivanju svojih prava. On je naglasio da ovakvi incidenti samo dodatno pogoršavaju već napetu situaciju u regionu i otežavaju napore za normalizaciju odnosa između Srbije i Hrvatske.

- Moja najveća briga u ovom trenutku je položaj Srba u Hrvatskoj. Svaki put kada se dogode ovakvi incidenti, to se odražava na njihovu svakodnevnicu i na njihov osećaj sigurnosti. Ovo nije samo politički problem, već problem koji direktno utiče na živote ljudi - rekao je Vuletić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:11

Severina se krije od medija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track