Pred dolazak u Beograd, francuski predsednik Emanuel Makron obratio se građanima Srbije,tekstom koji je medijima dostavljen iz Predsedništva Francuske.

Na početku svog obraćanja, Makron je rekao da mu je čast što dolazi u Srbiju na poziv predsednika Vučića, posle prve posete u kojoj je bio pre pet godina, "sa ambicijom da ponovno poveže niti jednog davnašnjeg prijateljstva, koje se kalilo na frontu Prvog svetskog rata sa još uvek živim sećanjima na vojsku na Solunskom frontu".

"Tada sam bio duboko dirnut toplinom dočeka koji mi je upriličen i koji je još više učvrstio moje uverenje u snagu i vitalnost veza koje spajaju nas, Francuze i Srbe", naveo je Makron.

Zatim je naveo da su se od tada odnosi Srbije i Francuske, kao i razmene i partnerstva dve zemlje još više razvili.

"Kao dokaz za to navodim velike projekte u koje su uključene prvorazredne francuske kompanije; podršku koju pruža Francuska agencija za razvoj na brojnim radovima u Srbiji, posebno u oblasti energetske tranzicije. Navodim takođe i obnovu naših razmena mišljenja na intelektualnom planu o čemu je svedočilo učešće Francuske kao počasnog gosta na Sajmu knjiga u Beogradu pre nekoliko meseci", istakao je francuski predsednik.

vucic.jpg
Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav 
foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav

"Danas ponovo dolazim u Srbiju sa jednostavnom porukom: Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama potrebno je da imaju jednu snažnu i demokratsku Srbiju u svom okrilju i Srbiji je potrebna jedna snažna i suverena Evropska unija da brani i promoviše svoje interese, uz poštovanje svog identiteta", stoji u tekstu predsednika Francuske.

On je poručio i da Srbija pripada Evropi svojom geografijom, ali više od toga pripada joj svojom istorijom; istorijom jednog ponositog Naroda.

Građanima Srbije je, kako zatim dodaje, mesto u Evropi, uz Francusku – kojoj nije ništa manje stalo nego Srbiji do osobenost svoje istorije i kulture – u toj zajednici koja je jedino mesto u kome ćemo moći zaista da branimo vrednosti koje su nam zajedničke.

"Uprkos toj bliskosti koja je već tako snažna, perspektiva pristupanja Evropskoj uniji ne privlači onoliko koliko bi trebalo dok se, u pozadini, mešaju zabrinutosti i zamor posebno u vezi sa ritmom pristupnih pregovora ali ponekad takođe i jedna vrste resantimana pa čak i nepoverenja u vezi sa Evropskom unijom koji svoj izvor imaju u novijoj istoriji i u sukobljenim ili konfliktnim sećanjima", napisao je, između ostalog, Makron.

Zato je vreme, nastavio je, "da zajedno bez ostrašćenosti sagledamo istoriju da ne bi više predstavljala prepreku, što ona danas još jeste, između nas i, još i više, između zemalja regiona koje su sve pozvane da budu zajedno u okrilju Evropske unije".

"Ali, tu postoji jedna druga stvar: Srbija, s pravom uverena u posebnost svoje sudbine i ponekad očvrsla od izazova koje je ona pred nju stavljala, ne treba da se plaši za svoj identitet i svoju suverenost ulaskom u Evropsku uniju", poručio je Makron.

profimedia0863400980.jpg
Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia 
foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia

Prema njegovim rečima, Srbija u potpunosti ima svoje mesto u okrilju Evropske unije: mesto koje ima kao velika centralna zemlja ovog regiona koja je sposobna ne samo da bude glavni graditelj budućnosti pomirenja i saradnje u regionu već, ako to želi, snaga inspiracije i pokretačka snaga.

"Poput Francuske, uveren sam u to, Srbija teži ka nezavisnosti i suverenosti koje samo Evropska unija posedujući sredstva svoje strateške autonomije može da joj pruži. Ovu stratešku autonomiju ćemo zajedno izgraditi obezbeđujući sebi sredstva da osiguramo našu bezbednost i jačajući našu saradnju u odbrani", istakao je francuski predsednik.

Govoreći o tzv. Kosovu, Makron je naveo da put koji je predložen ka neophodnoj normaliziciji čuva suštinu: "mogućnost za Srbe da žive na Kosovu uz poštovanje zakona ali ne odričući se svog identiteta ni svojih prirodnih veza sa Srbijom; ali takođe i postojanje garancija koje se tiču očuvanja srpskog kulturnog i verskog nasleđa".

Naveo je i da će lično ostati angažovan kao što je siguran da će ostati i EU u celini, na sprovođenju Ohridskih sporazuma a najpre na uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom.

"Hteo bih da završim rečima da moja današnja poseta Beogradu, nove etape koje postavljamo za našu bilateralnu saradnju, stvarno strateško partnerstvo koje gradimo, apel koji sam uputio za odlučno angažovanje Srbije u pristupanju Evropskoj uniji, sve to čini jednu poruku poverenja u našu zajedničku budućnost i takođe najbolji način da se neguje i produbljuje naše tako dragoceno prijateljstvo", zaključeno je u tekstu.

Kurir.rs/Politika

Bonus video:

Kurir Makron dočekao Vučića