"MAKRON ZNA KOLIKO NAM JE VAŽNO DA SE ZAUZDA KURTI" Stručnjaci pred posetu predsednika Francuske: Ovo će biti teme razgovora
Foto: EPA Andre Pain, Kurir TV

KURIR TELEVIZIJA

"MAKRON ZNA KOLIKO NAM JE VAŽNO DA SE ZAUZDA KURTI" Stručnjaci pred posetu predsednika Francuske: Ovo će biti teme razgovora

Politika -

Jedna od tema koja će se naći na stolu, tokom predstojećih razgovora predsednika Srbije i Francuske jeste svakako i pitanje KiM.

Etnički inženjering na severu Kosmeta se nastavlja, a premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ponovo otvara priču o mostu u Kosovskoj Mitrovici kroz razgovor sa predstavnicima međunarodnih zajednica.

most na Ibru
foto: Kosovo onlajn

Ovim povodom, gosti "Redakcije" na Kurir televiziji bili su predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujačić i prof. dr Boris Bratina sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Vujačić je analizirala sam značaj ovakve posete, ali i šta bi konkretno moglo da se pomene u vezi Kosova i Metohije.

- Ne sumnjamo da je poseta gospodina Makrona veoma važna, važna za našu zemlju. Znamo da je pet tema otvoreno, koje će se upravo i razgovarati sa predsednikom Vučićem. Jedna od tema je Kosovo i Metohija, Evropska unija, proširenje Srbije u Evropsku uniju, kao i ono što je takođe za nas važno, jesu ekonomska pitanja, naša ekonomija i veštačka inteligencija, energetika i tako dalje. Ali ono što je suštinski važno kada je pitanje o Kosovu i Metohiji jeste pitanje dijaloga između Beograda i Prištine, naravno, i unilateralni potezi Albina Kurtija. U tri godine mi vidimo sve da radi protivno interesima srpskog naroda i stav Francuske po pitanju i Zajednice srpskih opština, gde je takođe, predsednik Makron više puta rekao i naznačio da je Zajednica srpskih opština važna, da je dijalog važan i da je u tom smislu puno pomogao srpskoj strani u prethodnom periodu. Ali sada takođe i po pitanju Mosta, mi znamo da su dugi niz godina francuski pripadnici Kfora bili na tom Mostu koji Kurti sada želi da otvori - rekla je Vujačić.

Dodala je da će tema Srba na KiM biti važna na dnevnom redu susreta dvojice predsednika.

- Tako da se nadam da, naravno u svakom smislu očekujem da će predsednik naravno izneti sve stavove kada je u pitanju srpski narod na Kosovo i Metohiji. Naravno, predsednik Makron i te kako zna i upoznat je sa temom Kosova i Metohije koliko je za nas važna pozicija srpskog naroda u ovom trenutku i da se prosto smanji nekako i uloga i funkcija koju Aljbin Kurti vrši terorom i pritiskom nad srpskim narodom svakog dana.

03:04

Makron zna koliko nam je važno da se smanji uloga Aljbunu Kurtiju Stručnjaci analiziraju: Ovo će se pričati danas u Beogradu

Bratina je izneo svoju tvrdnju oko interesa francuske, ali i njenog delovanja po pitanju Kosova i Metohije.

- Francuska ima interes ovde da prikaže svoje reaktore, koji su mali reaktori, modularni, koji znače nešto u pogledu energetske bezbednosti Srbije. Međutim, bolje bi bilo da takve reaktore uzimamo od Rusije, pošto su oni daleko bolji u pogledu kvaliteta. Doduše, kada govorimo za Kosovo i Metohiju, ti Francuzi su se ponašali i na jedan i na drugi način. Jedan put su kao branili Srbe, a u drugim trenutcima nije baš bilo tako. Svi sukobi su u stvari fingirani, kada budu zaista realni sukobi došli unutar Kvinte, onda ćemo videti da će postojati nekako pouzdani saveznik. U ovom trenutku Francuska izgleda kao neko takav. Barem kada je u pitanju Zapad.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

03:28

IZVEŠTAJI AMERIČKE POLICIJE POKAZALI TZV. KOSOVO KAO CRNU RUPU? Stručnjaci o problemu krijumčarenja ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track