LICEMERJE Propalu tezgu pevačice Šolakovi autošovinisti pretvorili u Goli otok! Kad Hrvati hapse Srbe što zvižduću naše pesme, MUK
Foto: Printscreen, Damir Dervisagic

Zadatak je zadatak ma koliko prljav bio

LICEMERJE Propalu tezgu pevačice Šolakovi autošovinisti pretvorili u Goli otok! Kad Hrvati hapse Srbe što zvižduću naše pesme, MUK

Politika -

U redovnom igrokazu koji nam u pravilnim razmacima priređuju Šolakovi mediji - slanju žalbi „međunarodnoj javnosti“ (šta god da to znači), i diplomatskom koru u Beogradu - sami za sebe su napisali da su „N1, Nova, Danas i Radar percipirani kao retki preostali mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom, koja je zasnovana na objektivnom, pravovremenom i istinitom novinarstvu“. Ko ih tako percipira, ne piše, ali neka ih - da nisu sami napisali to za sebe, niko ih drugi ne bi hvalio…

E, sad, koliko takva precepcija odgovara stvarnosti, druga je stvar. Uzmimo za primer njihovo izveštavanje o slučaju hrvatske pevačice S. V. koja je zbog procedure na granici zakasnila na tezgu u Beogradu, pa se naljutila i zasula celu Srbiju uvredama, a Šolakovi mediji od toga napravili slučaj i na njemu - iskonstruisanom slučaju - poveli još jednu kampanju protiv Aleksandra Vučića. (Ima u ovom slučaju i nečeg ulizičkog, šlihtarskog: „Ako nas se drugovi iz EU sete kako smo mi dobri i kako branimo prava svih građana EU“, ali previše je ljigavo za naš ukus, pa ćemo taj aspekt preskočiti.)

BAJKE BRAĆE GRIM

Elem, sa pevačicom S. V. bi šta bi, ali ono što su radili i što rade Šolakovi mediji od njene propale tezge, to više nije laž, nije spin - to su bajke braće Grim!

Veliki naslov na portalu Nova: „Imamo spiskove za verbalni delikt, još samo da vrate kaznu zatvora i nađu zamenu za Goli otok“.

„Verbalni delikt“ je krivično delo iz doba socijalističke Jugoslavije, i ukinut je 1989 godine. U zakonu je bio opisan čuvenim članom 133: „Ko natpisom, letkom, crtežom, govorom ili na drugi način poziva ili podstiče na obaranje vlasti radničke klase i radnih ljudi, biće kažnjen zatvorom od jedne do deset godina".

Uredništvo Nove, koje je smislilo citirani naslov, očigledno se povelo za pevačicom S. V. koja je na Instagramu napisala da je bila zadržana „zvog verbalnog delikta“. Ona se, međutim, razume u neke druge stvari, a u prave, ne…

Njena advokatica je to lepo objasnila: kao državljanka Hrvatske, Severina je u Srbiji stranac, i kao takva je „ispitivana po Zakonu o strancima gde policija ima prava da prikuplja određene podatke i da vidi da li je ta osoba bezbednosno opasana za državu Srbiju“.

Prema Zakonu o strancima bezbednosni rizik postoji ukoliko „raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da strani državljanin zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Srbije".

Ima li Srbija pravo da zabrani ulazak državljaninu BiH Feđi Štukanu, koji je u knjizi pisao kakao je u prošlom ratu protiv Srba bio snajperista, i koji je u Srbiju dolazio da bi učestvovao u protestima čij je cilj obaranje vlasti Srbije?

I šta tu nije jasno?

Ko god je tražio vizu za SAD između ostalog je morao da da imena svojih naloga na društvenim mrežama. Da bi imigracione vlasti videle njegove slike ili saznali njegove stavove i shodno njima odlučili o odobravanju ulaska?

A naša policija pevačicu S. V. ne sme da pita šta je mislila kad je pozdravljala Oluju i poručivala u Kotoru da čuvaju Crnu Goru od Srbije?

KO SE TO PRAVI LUD DA MU NEŠTO NIJE JASNO?

Naša javnost je tek juče obaveštena da je sud u Zadru još 28. jula osudio Borivoja D. (70) i Damira D. (62), pevače popularne grupe „Jandrino jato“ jer su pevali pesmu „Jovan Dalmatinac“, koja govori o nesuđenoj ljubavi devojke iz Srbije i mladića iz Krajine, koji na kraju pesme gine. Nije bilo histerije u „nezavisnim i objektivnim medijima“ , i nije bilo protesta iz Srbije! Nko od onih što su branili pravo S. V. da bez zadržavanja prelazi granicu kako bi stigla na tezgu i uzela neoporezovani honorar… niko od njih nije rekao da nije u redu kažnjavati Srbe u Hratskoj kad pevaju srpske pesme!

Za Novu je to, valjda, „pevački delikt“, a oni su samo protiv „verbalnog“...

I ponavljamo, pevačicu S. V. niko nije spremao za Goli otok, niko je nije hapsio. Nit je imao nameru da je hapsi. Samo je podvrgnuta proceduri predviđenoj i našim i zakonima većine država u svetu.

Ali se Šolakovim medijima zgodno namestilo da prospu novu kantu pomija po Srbiji.

A vi, kad ulazite u Hrvatsku, pazite šta zviždućete. Svi su policajci „lijepe njihove“ pasionirani muzički kritičari. Ako im se melodija ili izvođenje ne dopadnu, šalju u zatvor...

N.N.

Bonus video:

00:07

Severina na nastupu Indire Radic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track