PREMIJER VUČEVIĆ SA SINDIKATIMA PROSVETARA: Iznet predlog da od 1. januara 2025. budu procentualno dvocifrena povećanja plata
Foto: Printscreen/RTS

PREMIJER VUČEVIĆ SA SINDIKATIMA PROSVETARA: Iznet predlog da od 1. januara 2025. budu procentualno dvocifrena povećanja plata

Politika -

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević sastao se danas sa predstavnicima sindikata prosvete, sa kojima je razgovarao o poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih u ovoj oblasti.

Vučević je na sastanku izneo predlog Vlade Republike Srbije da prosvetni radnici od 1. januara 2025. godine imaju procentualno dvocifreno povećanje plata, koje će biti za 50 odsto veće od povećanja plata ostalih zaposlenih u javnom sektoru.

Premijer Vučević je naglasio da bi se time značajno približilo cilju da početna plata u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Republici Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata.

Vučević je zahvalio sindikatima na otvorenom i iskrenom razgovoru, navodeći da je važno da se razgovara o svim problemima, a u najboljem interesu zaposlenih. Vlada Republike Srbije, prema njegovim rečima, ima potpuno razumevanje za stavove zaposlenih, prema kojima se odnosi sa punim poštovanjem.

Na sastanku, kome su prisustvovale i ministarke prosvete i pravde, Slavica Đukić Dejanović i Maja Popović, je dogovoreno da se razgovori nastave za dve nedelje.

Ministarka Popović je navela da će u oktobru početi javna rasprava o izmanama Krivičnog zakonika koje predviđaju uvođenje krivičnih dela napada na lica zaposlena u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama.

Kako je dodao premijer Vučević, izmene Krivičnog zakonika trebalo bi da budu usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srbije do kraja godine.

Bonus video:

01:18

Miloš Vučević u kulturnom centru Srbije u Parizu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track