Dok zastave Francuske i Srbije vijore jedna pored druge, Emanuel Makron je po drugi put stigao u Beograd, donoseći sa sobom talas novih razgovora o spoljno-političkim temama, evropskom putu Srbije, i, što je najzanimljivije, o širenju saradnje u oblasti vojne industrije.

Poseta, koja dolazi pet godina nakon njegovog prvog dolaska, kada je svojim govorom na čistom srpskom jeziku osvojo srca mnogih Srba, sada ima dodatnu težinu u svetlu rastuće ekonomske i vojne saradnje između dve zemlje.

Kurir televizija "FRANCUSKA IMA VELIKO POVERENJE U SRBIJU!" Stručnjaci o Makronovoj poseti: Spremni su da čuju i vagaju naše argumente

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, istakao je u emisiji "Usijanje" kako je prva Makronova poseta 2019. godine bila obeležena diplomatskim incidentom kada Srbija nije dobila adekvatno mesto na proslavi stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata. Tada je Makron pokušao da se simbolički iskupi govorom na srpskom jeziku, čime je otvorio novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

- Danas, ti odnosi su podignuti na viši nivo, s fokusom na ekonomsku i energetsku saradnju. Francuzi su spremni da čuju i vagaju srpske argumente, što je značajno u kontekstu trenutnih političkih dešavanja - rekao je Stanković.

sequence-04.00-05-27-07.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Dodao je da poseta pokazuje da Srbija, uprkos kritikama iz regiona i zapadnih medija, ostaje posvećena saradnji sa Evropskom unijom.

Milan Antonijević, pravnik, naglasio je da saradnja Srbije i Francuske ide uzlaznom linijom još od 5. oktobra, pa sve do danas.

- Makron je usmerio deo svoje pažnje na Zapadni Balkan, iako Francuska ima značajnije interese u Africi i drugim regionima - rekao je Antonijević. Dodao je da se Francuska pokazala kao pouzdan saveznik Srbije u mnogim trenucima, što je vidljivo u produbljivanju ekonomske saradnje, ali i u vojnom aspektu.

sequence-04.00-15-03-21.still006.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Kupovina 12 Rafala, u vrednosti od 3 milijarde evra, govori o poverenju koje Francuska ima u Srbiju. Takva tehnika ne prodaje se zemljama u koje nemate poverenja - rekao je Antonijević, ističući da ovaj potez predstavlja jasnu poruku o strateškom opredeljenju Srbije prema Evropskoj uniji.

Vladimir Kljajić, politikolog, osvrnuo se na to kako francuski mediji prate Makronovu posetu.

- Ovo je za francuske medije ekonomska tema, sa fokusom na vojnu saradnju. Francuski mediji spominju i tehnologiju koja će biti deo ugovora, uz napomenu da neće biti preneta trećoj strani, pre svega ne Rusiji - rekao je Kljajić

sequence-04.00-07-41-06.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Makron, koji se tokom dana više bavio sportskim uspesima Francuske na Parolimpijadi, ovim dolaskom šalje signal da su odnosi između Francuske i Srbije u usponu. Njegova poseta nije samo gest prijateljstva, već i znak da su ekonomske i političke veze između dve zemlje jače nego ikada pre.


Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir Vučić i Makron