Na ceremoniji razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u Palati "Srbija" u prisustvu predsednika Srbije i Francuske objavljeno je da su ministar odbrane Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso aviasion“, potpisali ugovor o nabavci aviona "rafala".

Ugovor o nabavci aviona "rafala“ i pratećih roba i usluga potpisali su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije "Daso“.

Oni su na svečanoj ceremoniji razmenili bilateralna dokumenta, nakon čega je usledio dug aplauz.

Predsednik Vučić je u obraćanju koje je usledilo rekao da je ukupna vrednost ugovora 2,7 milijardi, a reč je o nabavci 12 potpuno novih aviona koji će biti u vlasništvu Republike Srbije, a podrazumeva i kompletan logistički paket.

“To će značajno doprineti povećanju operativnih sposobnosti naše armije, potpuno drugačiji pristup i srećni smo što postajemo deo rafal kluba i hvala predsedniku Francuske što je doneo takvu odluku, što nam je omogućio da kupimo nove rafale“, rekao je Vučić..

Vučić je ocenio da je "i na komercijalnom nivou dobro urađeno“.

“Želim da vam kažem da ćemo u 2024. i 2025. mi oplatiti po 15 odsto iz budžeta, dakle našeg novca, po 421 milion evra, samo da to imate u vidu, pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu Srbije“, rekao je Vučić.

Francuski mediji su naveli juče da se može očekivati zaključivanje ugovora o prodaji 12 francuskih aviona "rafal".

Srbija i Francuska su, inače, postigle dogovor o nabavci borbenih aviona "rafal "u aprilu tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu i susreta sa Makronom.

Kurir.rs/RTS/Preneo: D. P.