"VAŠOJ ZEMLJI JE MESTO U EVROPSKOJ UNIJI": Moćna poruka Makrona Srbiji usred Beograda!
Foto: Nemanja Nikolić

"VAŠOJ ZEMLJI JE MESTO U EVROPSKOJ UNIJI": Moćna poruka Makrona Srbiji usred Beograda!

Politika -

Predsednik Francuske Emanuel Makron se na početku obraćanja zahvalio predsedniku Vučiću na toplom dočeku i naveo da mu je drago što se sa svojom delegacijom vratio u Srbiju.

"Želeo bih da danas svojim prisustvom ponovo uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vašoj zemlji mesto u Evropi, Evropskoj uniji", rekao je Makron.

Naveo je kako su u poslednjih pet godina odnosi Srbije i Francuske doživeli novi uzlet.

"Ojačala je naša ekonomska saradnja. Francuska preduzeća dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su beogradski metro, modernizacija Aerodroma 'Nikola Tesla' na kojem ćemo sutra obeležiti uspešno okončane radove, modernizacija mreže za elektrodistribuciju, upravljanje otpadom i saradnja u oblasti zdravstva", istakao je Makron.

Naglasio je kako su privredne delatnosti sve brojnije u oba smera i da postižu sve veći uspeh, kao što su pokazali razgovori u Beogradu u junu i u Parizu početkom avgusta na margini Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Emanuel Makron
foto: Nemanja Nikolić

"Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je svotu od gotovo 600 miliona evra i nastavlja da razvija svoje aktivnosti. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološkoj i energetskoj tranziciji u Srbiji. Danas sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to", rekao je Makron.

Dodao je kako će sutra imati zadovoljstvo i čast da poseti jednu od najvećih nacionalnih kulturnih ustanova Srbije koja se nalazi u Novom Sadu, kao i da u velikoj meri sportisti predstavljaju sponu između dve zemlje.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Nemanja Nikolić

"Počevši od Novaka Đokovića. Sportisti dveju zemalja su dobili jako puno medalja. Imali smo divnih slika ovog leta sa Olimpijskih igara. Vi imate vašeg heroja koga ste vi ovde slavili kada se vratio u Srbiju. Mi smo ga takođe slavili u Francuskoj. On je postigao neverovatan uspeh", poručio je Makron.

Napomenuo je da se vratio u Srbiju da bi video kako Srbija i Francuska mogu da nastave svoj put u međunarodnom i evropskom kontekstu.

"Puno toga se dogodilo u poslednjih pet godina, imamo puno tenzija. Rat se vratio na evropski kontinent sa agresijom Rusije protiv Ukrajine. Sem tih pitanja koja sebi postavljamo, pa i sumnji koje nas obuzimaju, moja poruka je jednostavna, Evropska unija i njene zemlje članice, njima je potrebna u ovom kontekstu, jaka i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna jaka i suverena Evropska unija kako bi branila njene interese. Srbiji je mesto u Evropskoj uniji i ona tu može da odigra jednu veoma važnu ulogu i da posluži kao primer i zamajac čitavom regionu Zapadnog Balkana i mi smo spremni da pružimo podršku svim naporima koji su neophodni, kako u oblasti ekonomije, tako u poboljšanju vladavine prava i svakodnevnog života", poručio je Emanuel Makron.

Makron o odnosima Beograda i Prištine

Makron je, u zajedničkom obraćanju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naveo je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine sastavni deo procesa približavanja Evropskoj uniji, o čemu se mnogo razgovaralo u više glavnih gradova Evrope.

Ukazao je da to pitanje neće biti rešeno bez kompromisa sa obe strane i ako ne bude političke hrabrosti da se postigne rešenje.

U tom smislu, čestitao je srpskim organima na odlukama donetim krajem prošle godine, kako bi se počelo da saprovođenjem sporazuma iz Ohrida.

“Sa našim evropskim partnerima smo rekli koliko smo zabrintu zbog jednostranih poteza Kosova koji ne šalju dobar znak. Budite uvereni da će Franuska i dalje posebno pažljivo pratiti uslove u kojima živi srpska zajednica na Kosovu. U tom smislu, posebno smo privrženi fomiranju Zajednice srpskih opština”, poručio je Makron.

Dodao je da je da njegova glavna poruka danas - poruka o odlučnosti i poverenju.

„Nastavićemo da pružamo podršku naporima evropskog posredovanja, kako bi se ostvario napredak u odnosima Kosova i Srbije, što je ključno za region Zapadnog Balkana, a tako će se poboljšati vaši odnosi sa svim partnerima, imaćemo slobodno kretanje i boji život za sve građane“, rekao je Makron.

Kurir.rs/RTS/Kosovo onlajn/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track