ŠTA SVE MOGU MOĆNI "RAFALI" KOJE JE SRBIJA KUPILA: Ometaju radarske sisteme, imaju ubitačne topove! "Izvanredni avioni" (VIDEO)
Foto: Shutterstock

ŠTA SVE MOGU MOĆNI "RAFALI" KOJE JE SRBIJA KUPILA: Ometaju radarske sisteme, imaju ubitačne topove! "Izvanredni avioni" (VIDEO)

Politika -

Među najznačajnijim ugovorima koje su danas potpisale srpska i francuska strana, nalazi se i onaj koji je potpisao Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić sa Erikom Trapijeom, izvršnim direktorom i predsedavajućim Dassault Aviation, a tiče se nabavke aviona "rafal" i prateće robe i usluga, o čemu je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi, 12 potpuno novih aviona rafala u vlasništvu Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije. Potpuno drugačiji pristup. Mi smo srećni što postajemo deo "Rafal" kluba. Hvala predsedniku Makronu što je doneo takvu odluku i što nam je omogućio da kupimo nove "Rafale", iako nije bilo lako - rekao je predsednik Vučić.

Koje su karakteristike "Rafala"?

"Rafal" je avion koji može da funkcioniše kao lovac, lovac-bombarder i izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru.

"Rafali" su dizajnirani sa smanjenom radarskom vidljivošću, zahvaljujući posebnim materijalima i RAM premazu, dok je specijalni premaz nanet i na vetrobransko staklo i poklopac kabine.

Često je opisivan kao kompaktan avion jer su mnogi sistemi integrisani u samu strukturu aviona, što omogućava da se na spoljnim nosačima nosi minimalna količina dodatne opreme.

Najveća prednost aviona "Rafal" je njegova sposobnost da obavlja različite borbene zadatke istovremeno, bez obzira na vremenske uslove ili doba dana.

Oni su opremljeni integrisanim sistemom "Spectra", koji pruža pilotu upozorenje o radarskoj vidljivosti i pravovremeno obaveštenje u slučaju da je na njega ispaljena raketa.

Avion poseduje i top kalibra 30 milimetara, kao i 14 podvesnih tačaka za nošenje do 9,5 tona naoružanja.

Takođe, "Rafal" može da ometa neprijateljske radare i raketne sisteme koristeći laserske i infrared zrake.

"Rafale" pokreću 2 motora, što mu omogućava maksimalnu brzinu od 2.223km/h (1,8 maha) i borbeni dolet od 1.852 kilometra. Prema dostupnim podacima, najveća visina leta iznosi 16,8 kilometara.

Za uspešnu upotrebu novih aviona potrebno je obezbediti stručan kadar, pa je tako za eskadrilu od 12 aviona potrebno je između 15 i 22 pilota, kao i veliko tehničke osoblje.

– "Rafali" su izvanredni avioni. Voleo bih da i mi možemo da ih nabavimo, možda čak i nove. Smatram da ćemo za tri godine značajno ojačati naše ratno vazduhoplovstvo i PVO – izjavio je svojevremeno Vučić.

Kurir.rs/Preneo: D. P.

Bonus video:

10:31

SRBIJA U PREGOVORIMA ZA NOVE BORBENE AVIONE: Hrvatska ih već nabavila! Stručnjak otkrio kakve mogućnosti sve imaju MOĆNI RAFALI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track