Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se u Nukualofi, glavnom gradu Kraljevine Tonge u kojem se održava 53. sastanak lidera Foruma pacifičkih ostrva, sa premijerom Republike Vanuatu Šarlom Salvaijem, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je Srbija posvećena daljem jačanju sveukupnih odnosa sa Republikom Vanuatu, dodajući da će današnji razgovori, kao i predstojeći susreti na visokom nivou, doprineti tim nastojanjima.

Ministar Đurić je dodao da je sa radošću primio vest da se zamenik predsednika Vlade i ministar inostranih poslova Vanuatua Matai Seremaja odazvao pozivu da uskoro poseti prestonicu Srbije, ocenivši značajnim takav kontinuitet u političkom dijalogu naših zemalja.

- Činjenica da će Srbija učestvovati u realizaciji tri razvojna projekta u Republici Vanuatu dokaz je naše spremnosti da se aktivno angažujemo u pacifičkom regionu i da doprinesemo razvoju Vanuatua - naglasio je tom prilikom Đurić.

Sagovornici su razmenili mišljenja o perspektivnim oblastima buduće saradnje, među kojima su prepoznati poljoprivreda, sport, informacione tehnologije, kao i obrazovanje - posebno kroz univerzitetsku saradnju i dodelu stipendija u okviru programa "Svet u Srbiji" koji se godinama realizuje sa velikim uspehom.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "ISTORIJA NAŠIH ODNOSA SA NATO JE KOMPLIKOVANA I TEŠKA, ALI..." Marko Đurić iz Vašingtona: Lobiramo za poziciju Srbije na zapadu