VUČIĆ ISPRATIO FRANCUSKOG LIDERA "Beskrajno hvala na ovoj poseti" Makron se oprostio MOĆNIM REČIMA: Mi smo verni prijatelji Srbije
Foto: Nemanja Nikolić

dvodnevna poseta EMANUELA MAKRONA

VUČIĆ ISPRATIO FRANCUSKOG LIDERA "Beskrajno hvala na ovoj poseti" Makron se oprostio MOĆNIM REČIMA: Mi smo verni prijatelji Srbije

Politika -

Francuski predsednik Emanuel Makron, drugog dana posete Srbiji, sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem prisustvovao je ceremoniji otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

To je poslednja tačka koju je obuhvatala dvodnevna poseta predsednika Francuske, nakon čega je usledio njegov ispraćaj na aerodromu "Nikola Tesla".

1 / 22 Foto: Nemanja Nikolić

Predsednik Vučić: Beskrajno Vam hvala na ovoj poseti

- Pre svega hoću da se zahvalim predsedniku Makronu na tome što je gotovo dva dana proveo u Srbiji, što nije bio samo u Beogradu, već posetio i Novi Sad i Maticu Srpsku. Beogradski aerodrom prvi put u 6 meseci beleži rast od 13 odsto broja putnika, očekujemo da cifra premaši 9 miliona.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

- Beogradski aerodrom je danas potpuno drugačiji, desetostruko moderniji, lepši, sadržajniji, ne bismo to mogli da uradimo bez ogromne investicije, bez udela Francuske, beskrajno im hvala na tome.

- Za naše građane je ovo velika vest. Još jednom predsedniče, dragi prijatelju, beskrajno Vam hvala na ovoj poseti. Hvala na poverenju koje ste ukazali Srbiji i gostovanju i časti koje ste ukazali našoj maloj zemlji.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

Emanuel Makron: Francuska je veran prijatelj Srbije, kao i ja

- Aerodrom je danas mnogo veći, dobio je međunarodnu dimenziju. Francuska želi da bude uz vas. Veliko mi je zadovoljstvo što danas mogu da budem pored Vas i da vidim sve što ste uradili. Hvala na poverenju koje ste nam ukazali, što ste nam dali ovaj projekat, mi smo vam pokazali šta znamo, naše veštine, hvala na poverenju.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

- Hvala Vam na ovoj poseti, Francuska je prijatelj Srbije, i ja lično sam prijatelj Srbije. Imamo razgovore na strateškom nivou u svim sektorima, privrednim i kulturnim. Mislim da smo mogli da unapredimo ovim odnose između Francuske i Srbije i znajte da je Francuska verni prijatelj Srbije - rekao je Makron.

Nakon obraćanja dvojice lidera, predsednik Vučić je ispratio Emanuela Makrona.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

Ručak na Petrovaradinskoj tvrđavi

Predsednik Vučić priredio je ručak u čast predsednika Makrona na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

- Srećan sam što sam predsedniku Makronu mogao da pokažem najbolje i najlepše što Srbija ima da ponudi, a to su svakako i ovaj pogled sa Petrovaradinske tvrđave i vojvođanski specijaliteti. Francuska je poznata kao zemlja turizma, dobre hrane i vina, a ja sam ubeđen da naša Vojvodina, svojim nepreglednim poljima, bermetom i kulenom, ali i kulturnom raznolikošću, može da stane pored jedne Provanse i da se ne postidi. Još jednom, dobrodošli u našu lepu Srbiju predsedniče Makron. Osećajte se kao kod kuće - objavio je predsednik na svom Instagram nalogu.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron, drugog dana posete Srbiji, sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem obišao je Galeriju Matice srpske i kompaniju "Šnajder elektrik" u Novom Sadu, gde su učestvovali na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji.

Makron se sinoć, nakon prvog dana posete oglasio na mreži "X".

- Sećam se posete Srbiji pre pet godina. U svetu u kome se sve menja, dobro je imati jake prijatelje i istorijsku doslednost. Delimo ih. Iskreno sam srećan što sam se vratio - napisao je francuski lider uz fotografiju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nastalom 2019. godine ispred spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Bonus video:

00:43

Makron u obilasku kompanije Šnajder elektrik u Novom Sadu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track