"UPRAVO ISPRATIO PREDSEDNIKA MAKRONA, A ZA MINUT POLEĆEMO ZA ČEŠKU": Vučić se oglasio iz aviona pred put u Prag
Foto: Printskrin/Instagram

"UPRAVO ISPRATIO PREDSEDNIKA MAKRONA, A ZA MINUT POLEĆEMO ZA ČEŠKU": Vučić se oglasio iz aviona pred put u Prag

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom zvaničnom Instagram nalogu, neposredno pred put u Češku na regionalnu bezbednosnu konferenciju.

- Naš narod bi rekao, izgledam kao da me poplava izbacila. Upravo ispratio predsednika Emanuela Makrona, a za minut polećemo za Češku. Pored važnih susreta sa domaćinima razgovaraću i sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen. Polećemo!

U Pragu danas počinje trodnevna regionalna bezbednosna konferencija GLOBSEC (Globsek) na kojoj će, među desetak šefova država i vlada, 20 ministara odbrane i spoljnih poslova, učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ostalim liderima Zapadnog Balkana.

Forum GLOBSEC, 19. po redu, napustio je Slovačku posle 18 godina zbog tenzija u odnosima njenog premijera Roberta Fica sa nevladinim organizacijama a ulogu domaćina je ponudio Prag a pokroviteljstvo debate na temu „Ukrotiti oluju“ preuzeo je predsednik Češke Petr Pavel.

Razgovaraće se, kako je najavljeno, o tome kako rešavati krize izazvane ratnim sukobima u Ukrajini i u Gazi.

Forum će otvoriti češki predsednik Pavel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik Srbije Vučić učestvovaće, zajedno sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, u subotu u panel debati na temu Uspon Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a češki predsednik Pavel najavio je bilateralne susrete sa sve četvoro predsednika iz balkanskog regiona.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track