PREMIJER VUČEVIĆ O UPADU KURTIJEVE POLICIJE U ZGRADE NA SEVERU KIM: Srbija neće dozvoliti nasilje i pogrom nad njenim narodom
Foto: Printscreen RTS

PREMIJER VUČEVIĆ O UPADU KURTIJEVE POLICIJE U ZGRADE NA SEVERU KIM: Srbija neće dozvoliti nasilje i pogrom nad njenim narodom

Politika -

Premijer Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio upad pripadnika specijalne jedinice takozvane kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

- Najoštrije osuđujem upad pripadnika specijalne jedinice takozvane kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije - Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i zahtevam hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice. Da je sve ovo vreme, od kada Kurtijev režim ide na Srbe dugim cevima, bilo drugačijih reakcija osim prećutkivanja i ignorisanja nasilja i kriminalizacije severa Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija, možda danas ne bi gledali slike ovog užasnog nasilja.

Kosovo, kosovska policija, Kosovska Mitrovica
foto: Kurir

- Očigledno je da je Kurti krenuo u ostvarenje svog plana, a to je da protera i ugasi sve što je srpsko, pa tako i srpske institucije na Kosovu i Metohiji. Indikativno je da je svoj poslednji obračun sa Srbima Aljbin Kurti naredio odmah nakon završetka dvodnevne posete Srbiji predsednika Francuske Emanuela Makrona.

- Srbija je jasno poslala poruku da se čvrsto zalaže za mir i stabilnost u regionu, ali neće dozvoliti nasilje i pogrom nad njenim narodom. Za esklalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji kriva je iskljuvo jedna strana - režim Aljbina Kurtija, i to je danas ponovo pokazao. Srbi žive pod njegovim terorom, i to pod hitno mora da se prekine! - naglasio je premijer Vučević.

Kosovo, Kosovska Mitrovica, kosovska policija
foto: Kurir

Podsetimo, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije upali su danas posle podne u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu - Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Kako javlja izveštaj Kosovo onlajna, policija je naoružana dugim cevima upala u isto vreme, nešto posle 17 časova, u zgrade Privremenog organa opštine u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Specijalci Aljbina Kurtija upali su i u bolnički krug KBC u Kosovskoj Mitrovici, kao i u zgradu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalazi Pio Fond, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovački upravni okrug i Centar za socijalni rad.

Vučević

Bonus video:

01:18

Miloš Vučević u kulturnom centru Srbije u Parizu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track