"JASNO SE VIDELO DA KURTI NE ŽELI SRBE NA SEVERU KIM" Srpska lista uputila hitan zahtev za sastanak sa međunarodnim predstavnicima
Foto: Printscreen/Kosovo-online

"JASNO SE VIDELO DA KURTI NE ŽELI SRBE NA SEVERU KIM" Srpska lista uputila hitan zahtev za sastanak sa međunarodnim predstavnicima

Politika -

Predstavnici Srpske liste održali su vanrednu konferenciju za štampu u sedištu stranke u Kosovskoj Mitrovici povodom, kako su rekli, Kurtijevog terora.

- Najgnusniji upad desio se u KBC u Kosovskoj Mitrovici gde su ponovo pretresane iste prostorije kao i prošli put, prostorije vešeraja i kotralnice bez ikakve najave i pored sve naše konstruktivnosti da želimo sve prostorije da otključamo i prikažemo. Nažalost, za to nismo imali razumevanje, a ovoga puta, kao i mnogo puta do sada videli smo da nema pripadnika ni Euleksa, ni Kfora, ni kao druge ni kao treće linije, već da je ovo sinhronizovana akcija sa međunarodnim faktorima - kazali su iz Srpske liste.

- Danas se jasno videla da Kurti ne želi Srbe na severu KiM, i ovo je još jedan pokušaj etničkog čišćenja Srba. Nije reč ni o kakvim paralelnim institucijama, već o institucijama koje su okosnica za formiranje ZSO! Ovim gestom priterani smo uza zid - rekao je doktor Zlatan Elek.

Srpska lista uputila je večeras i formalno ambasadorima zemalja Kvinte i EU, kao i predstavnicim Kfora na Kosovu i Metohiji pisani zahtev za hitni sastanak koji bi se održao sutra povodom alarmantne situacije na severu Kosova i Metohije izazvanom protivpravnim i nasilnim akcijama Aljbina Kurtija čije su specijalne jedinice upale u srpske institucije u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

Čelnici Srpske liste večeras su poručili da je hitan sastanak sa međunarodnim predstavnicima neophodan i da će zahtevati odgovore na pitanje da li Aljbin Kurti ima njihovu podršku u sprovođenju ovih jednostranih akcija.

Policija je danas, nešto posle 17 sati, upala i u zgradu Biroa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u kojoj se nalazi i sediste Kosovsko-mitrovčkog okruga, te i prostorije Pokrajinskog PIO fonda. Specijalci su upali i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica.

U Leposaviću, policajci su upali u nekadašnju zgradu komiteta, u kojoj se nalazi Privremeni organ opštine Leposavić, Akademija strukovnih studija Kosovsko-metohijska, odsek Uroševac i Leposavić i Institut za srpski jezik i kulturu, gde su razvalili vrata koja su bila zaključana.

Kosovski specijalci upali su i u zgradu JSKP "Zvečan" u kojoj se nalazi Privremeni organ te opštine.

Bonus video:

02:37

KURTI KORISTI IZBORE U SAD KAKO BI IZAZVAO NEMIRE Bulatović: Naš narod će doživaljavati užasne pritiske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track