INSTITUT ZA SRPSKU KULTURU PRIŠTINA-LEPOSAVIĆ: Vandalski napad na naš Institut nije samo napad na zgradu, već na dušu našeg naroda
Foto: Printscreen/Kosovo-online

INSTITUT ZA SRPSKU KULTURU PRIŠTINA-LEPOSAVIĆ: Vandalski napad na naš Institut nije samo napad na zgradu, već na dušu našeg naroda

Politika -

Institut za srpsku kulturu Priština-Leposavić reagovao je na upad pripadnika specijalne jedinice tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu - Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

- U nizu koordinisanih napada na srpske institucije na Kosovu i Metohiji, posebno je zabrinjavajući brutalni upad u Institut za srpsku kulturu u Leposaviću. Ovaj čin predstavlja direktan udar na srpsko kulturno nasleđe i identitet, ali i na temelje multikulturalnog suživota na ovom prostoru.

- Institut za srpsku kulturu Priština – Leposavić, osnovan 1987. godine, decenijama je bio nezaobilazno uporište u očuvanju bogatog i slojevitog kulturnog nasleđa svih naroda koji su vekovima koegzistirali na Kosovu i Metohiji. Sa posebnim fokusom na srpsku kulturu, Institut je sistematski prikupljao, analizirao i čuvao neprocenjive materijalne i nematerijalne dokaze o prošlosti ovog regiona. Kao multidisciplinarna institucija, okuplja vrhunske stručnjake iz različitih oblasti društveno-humanističkih nauka, omogućavajući sveobuhvatan pristup istraživanju kompleksne kulturne baštine. Sa 56 zaposlenih, od kojih većinu čine doktori nauka (30) i iskusni istraživači (doktorandi 19), Institut je izgradio reputaciju ozbiljne naučne institucije koja je dala brojne publikacije, organizovala skupove i aktivno doprinosila razvoju naučnog područja.

- Vandalski napad na naš Institut nije samo napad na zgradu, već na samu dušu našeg naroda. To je pokušaj da se izbriše ne samo materijalno, već i nematerijalno nasleđe koje smo vekovima gradili. Međutim, ova mračna dela neće nas zaustaviti. Upravo suprotno, oni su nas još više motivisali da nastavimo sa našim plemenitim zadatkom – očuvanjem srpskog kulturnog identiteta. Pozivamo međunarodnu zajednicu da nam se pridruži u ovoj borbi za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track