SAD O UPADU NA SEVERU KIM: Zabrinuti smo i razočarani, akcija nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice
Foto: Pirntscreen

SAD O UPADU NA SEVERU KIM: Zabrinuti smo i razočarani, akcija nije koordinisana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice

Politika -

Vlada Sjedinjenih Država, povodom današnje akcije kosovske policije na severu Kosova, ponovila je svoju zabrinutost i razočaranje zbog kontinuiranih nekoordiniranih akcija koje preduzima vlasti u Prištini koje i dalje imaju direktan i negativan efekat na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na KiM.

- Po nalogu političkih vlasti, kosovska policija je danas sprovela operacije protiv institucija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu koje podržava Srbija treba da se rešavaju kroz Dijalog koji vodi EU. Ova akcija nije koordinirana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice - poručuje se u saopštenju koje je objavila Ambasada SAD u Prištini.

Podsećaju da su Sjedinjene Države i njeni međunarodni partneri dosledno tražili od vlasti u Prištini da kao prioritet postavi koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima koja su na agendi Dijaloga uz posredovanje EU.

- Neuspeh da odgovori na ove zahteve odražava sve veće pogoršanje našeg partnerstva. Kao što smo ranije primetili, nekoordinisane akcije stavljaju građane i vojnike Kfora u veći rizik, nepotrebno eskaliraju regionalne tenzije i potkopavaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera - upozoravaju SAD.

- Dok je vlada Sjedinjenih Američkih Država ponosna što je podržavala uspostavljanje i profesionalizaciju kosovske policije tokom mnogo godina kao deo naše posvećenosti unapređenju bezbednosti i stabilnosti, stalna instrumentalizacija kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija nije u skladu sa obećanjima da će „nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom“ - dodaje se u saopštenju.

Postupci će, upozoravaju SAD, uticati i na kvalitet i prirodu saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track