"SRPSKI NAROD DOVEDEN PRED SVRŠEN ČIN" Petković: Kurti sve više divlja, želi da završi sa Srbima na KiM
Foto: Printscreen RTS

"SRPSKI NAROD DOVEDEN PRED SVRŠEN ČIN" Petković: Kurti sve više divlja, želi da završi sa Srbima na KiM

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je poslednji upad tzv. kosovske policije u institucije Srbije na severu KiM još jedan jednostran i nasilan potez Aljbina Kurtija u cilju proterivanja Srba i predstavlja direktan udar na dijalog, dogovor o Zajednici srpskih opština i ceo proces normalizacije odnosa.

- Kurti sve više divlja, njegova antisrpska politika je dovela do tačke usijanja, naročito na severu. Videli smo reakciju Srpske liste, i jasno opredeljenje i nameru Srba da ne trpe ovakvo stanje koje vodi stvaranju nepodnošljivih uslova za život, što je uvod u entičko čišćenje - rekao je Petković za RTS.

On je naveo da vanredna situacija za Srbe na Kosovu posebno traje od dolaska Kurtija na vlast, te da je svima jasno da on gašenjem sprksih institucija želi da jednom zauvek završi sa srpskim narodom na KiM.

Petar Petković
foto: Printscreen RTS

Podvukao je da institucije u koje su juče upali kosovski specijalci nisu nikakve "paralelne institucije", već potpuno legalne državne i lokalne institucije Srbije na Kosovu

- Jedine nelegalne i nelegitimne institucije su opštne na severu koje vode albanski gaulajteri, koji su sa 300 ili 400 albanskih glasova zauzeli sprske opštine i zgrade - naveo je Petković.

Ukazao je i da nije tačno da su policajci upali samo u zgrade pivremenih organa, s obzirom da su ušli u biro Kancelarije za Kim, PIO fond, prostorije Centra za socijalni rad, Institut za srpski jezik, KBC Kosovska Mitrovica, Kancelariju za mlade u Leposaviću…

- Reč je jednostranom, nasilnom potezu Aljbina Kurtija sa ciljem proterivanje Srba, kojim je srpski narod doveden pred svršen čin. Umesto da idemo u pravcu deeskalacije, što je zahtev međunarodne zajednice još od juna prošle godine, imamo više do 30 eskalatornih poteza vlasti u Prištini - naglasio je Petković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track