Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je danas da Aljbin Kurti jednostranim akcijama želi da isprovocira ishitrenu reakciju Srbije, ali da Beograd, i pored gotovo neodržive situcije na Kosovu, ne sme da odgovori na provokacije i uvede zemlju u rat.

"Kurtijev režim sprovodi teror nad Srbima.To nije pritisak, već teror, pre svega na severu Kosova", rekao je Vučević novinarima u Beogradu.

Istakao je da je situacija gotovo neodrživa, ali da se ne sme odgovoriti na provokacije.

"Ne smemo da odvedemo Srbiju u rat, jer je to Kurtijev cilj - da naši živci budu potpuno istanjeni i da dođe do ishitrene reakcije, da odemo u pravcu kojim ne možemo i ne želimo da idemo, u sukobe i ratove“, poručio je Vučević.

Ukazao je da na Kosovu nije samo pitanje policije i KBS-a, već i činjenice da se tamo nalaze trupe Kfora.

"Verujem da Kfor ima svest o sopstvenoj odgovornosti za bezbednost svih na Kosovu“, dodao je premijer Srbije.

Pozdravio je poruku komandanta Kfora da ne pruži saglasnost za otvaranje mosta na Ibru, ali je, napominje, veoma zabrinut kako će Srbija opstati na Kosovu.

"Jučerašnji upad i zauzimanje privremenih organa na severu… Kurtiju ostaje da upadne u škole i vrtiće. U sve je upao i zatvorio i svaki put vidimo rakacije koje su oštre, ali bez rezultata. Međunarodni faktor mora da preduzme konkretne mere“, rekao je Vučević.

Kurir.rs/Kosovo online