Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak navodeći da je jedan od važnijih razgovora na marginama Globalnog bezbednosnog foruma u Pragu bio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nastavku dijaloga najavio je da će uskoro posetiti Prištinu kako bi pripremio sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

Lajčak je na Fejsbuku rezimirao svoje učešće na Evropskom forumu Alpbah i Globalnom bezbednosnom forumu u Pragu nakon letnje pauze.

"Ove konferencije obeležavaju početak jesenje sezone i pružile su obilje mogućnosti za povezivanje sa mladim ljudima sa Zapadnog Balkana, Centralne Evrope i šire, za učešće u pronicljivim panel diskusijama o proširenju EU, budućnosti Zapadnog Balkana i njegovim preostalim izazovima. Važni su i za održavanje važnih sastanaka sa partnerima iz regiona, spoljnopolitičkim praktičarima i stručnjacima, kao i dragim prijateljima", naveo je Lajčak.

Istakao je da je jedan od najvažnijih događaja bio njegov susret sa novim zamenikom pomoćnika američkog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom na marginama Globalnog bezbednosnog foruma i ponovna potvrda odličnog partnerstva EU i SAD.

"Jednako važni bili su i moji sastanci sa predsednikom Vučićem o narednim koracima u dijalogu i očekivanjima od narednog perioda, kao i bivšim i sadašnjim rukovodstvom Crne Gore da steknemo bolju sliku o dešavanjima u zemlji. Posle kratkog zaustavljanja u Briselu, uputiću se na Bled na ovogodišnji Bledski strateški forum i u Prištinu da pripremim sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu", naveo je Lajčak.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.