Povodom početka nove školske 2024/2025. godine, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poželeo je svim đacima mnogo uspeha u učenju i radu, posebno deci koja pohađaju nastavu na maternjem jeziku neke od nacionalnih manjina.

- Učenjem na maternjem jeziku svoje nacionalne manjine, vi čuvate i obogaćujete ne samo sebe, kulturu i identitet svoje zajednice, već i celokupno društvo Republike Srbije čineći ga razvnovrsnijim, snažnijim i otpornijim na izazove, te ponosnim na različitosti koje svi zajedno treba da negujemo - poručio je ministar Žigmanov.

Žigmanov je dodao da je u Republici Srbiji pravo na obrazovanje na maternjem jeziku za pripadnike nacionalnih manjina garantovano Ustavom, što samo po sebi govori o značaju koji država pridaje zaštiti manjinskih prava, koje prati čitavi niz razvijenih politika u području obrazovanja.

U saopštenju Ministarstva se podseća da je pravo na obrazovanje na svom jeziku u Republici Srbiji garantovano čl. 79 Ustava Republike Srbije, potvrđeno Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (čl. 13, 14. i 15.), a detaljnije razrađeno čitavim setom obrazovnih zakona.

Ono je, napominje se, zasnovano na uverenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, za razvoj samopoštovanja i pozitivnog samovrednovanja, vrednostima čijim je doslednim primenama posvećena Republika Srbija.

Republika Srbija je u svom vaspitno-obrazovnom sistemu obezbedila, osim na srpskom jeziku, i celokupno obrazovanje na maternjem jeziku – od vrtića do završno sa srednjom školom – na osam jezika nacionalnih zajednica: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Osim toga, navodi se u saopštenju, na osam jezika nacionalnih manjina predaje se u okviru nastavnog predmeta „Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture“: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik.

Kurir.rs