Episkop bihaćko-petrovački Sergije odlikovao je potpredsednika Vlade RS Aleksandra Vulina eparhijskim ordenom Novomučenika bihaćko-petrovačkih. Potpredsednik Vulin je od episkopa Sergija dobio i arhijersku gramatu kuma Hrama Svetog Proroka Ilije na Sitnici kao i arhijerejsku gramatu velikog dobrotvora Svetog Proroka Ilije na Sitnici.

Svaki čovek treba bar delom da vrati ono što je dobio od zemlje iz koje je došao, te da je pomoć u izgradnji Hrama Svetog proroka Ilije u Sitnici kod Ribnika moj način da zahvali Manjači, Zmijanju, Sitnici i cijeloj Republici Srpskoj - poručio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Nakon osveštanja hrama u Sitnici u opštini Ribnik, čiji je kum, Vulin je istakao da je ovaj kraj sačuvao vrednosti koje su Srbi negovali, a od kojih su se mnogi okretali i zaboravljali.

- Mi znamo ko smo i odakle smo, znamo zašto živimo i zašto trajemo. Radujem se što sam mali deo ovog velikog hrama. Ovde će se deca krštavati, ovde će se neko venčati, neko upokojiti, ali ovde ćemo se uvek sabirati - rekao je Vulin i dodao da je ponosan što je dio Vlade i politike koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji, kako je naveo, zna vrednosti Republike Srpske.

Dodao je da smo dužni potomcima, kao i precima, da ostavljamo hramove.

- Dužni smo da nikad ne prestanemo da sanjamo srpski svet i damo sve od sebe da Srbi uvek budu ujedinjeni - poručio je Vulin.

Episkop Sergije istakao je da je veliki dobrotvor koji je pomogao da ovaj hram bude završen i kum ove svetinje potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Kurir.rs/rtrs