"VREĐAJU OVOM NARODU ZDRAV RAZUM" Brnabićeva oštro o protestu Eko straže ispred RTS: Pre 10 godina ih nije bilo briga za vazduh!
Foto: Zorana Jevtić

"VREĐAJU OVOM NARODU ZDRAV RAZUM" Brnabićeva oštro o protestu Eko straže ispred RTS: Pre 10 godina ih nije bilo briga za vazduh!

Politika -

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić osvrnula se na svom X nalogu na protest koji je večeras održan u organizaciji Eko straže ispred sedišta Radio televizije Srbije (RTS).

- Večerašnji protest Eko straže završava se sasvim primereno - organizator ih je pozvao da osvetle "mrak" litijumom iz baterija svojih mobilnih telefona. Prelepo. Licemerje? Ma, ne! Sve vreme, iz studija N1 o rudarstvu i hemiji priča novinar koji o rudarstvu ne zna ništa, a o hemiji još manje, ali priča samouvereno kao da je prošle godine dobio Nobela iz hemije. Na kraju, kao šlag na torti, N1 daje reč čoveku čija je porodica prodala zemlju Rio Tintu.... I tako u krug. Vređaju ovoj zemlji i ovom narodu zdrav razum. I sve je predstava, samo da svi izgledaju kul i lepo, da su pomerili protest jedan dan zbog Bajage, ali svi do neba zabrinuti. Jedno pitanje - koliko je bilo ekoloških pokreta pre samo 10 godina? - istakla je Brnabićeva i dodala:

- Ko se tada brinuo dok su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka gradili filtere za odsumporavanje na našim teroelektranama, usvajali zakone da imamo zelenu energiju zbog čistijeg vazduha, čistili divlje deponije, kupovali električne autobuse, gradili postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, prebacivali kotlarnice sa uglja i mazuta na gas i drvnu biomasu? Gde ste tada bili? Pohvalili nešto od toga? Ne, nije tada bilo briga ove ljude za vazduh, a danas sve Grete Thunberg!

Kako je ranije saopšteno, saopštili, protest je organizovan u ime njihovih pet, ali i svih ekoloških aktivista koji su privedeni tokom protesta protiv iskopavanja litijuma.

U obraćanju okupljenjima, aktivisti su rekli da se da se procenjuje da ih je privedeno između 30 i 60 u poslednja dva i po meseca. Od tužilaštva i sudstva, kako su saopštili, traže izvinjenje i vraćanje telefona i laptopova, kao i disciplinski postupak protiv svih koji su narušili ljudska i građanska prava aktivista.

Na večerašnji protest došli su i Savo Manojlović i Aleksandar Jovanović Ćuta.

Osnivač "Eko straže" Bojan Simišić u svom obraćanju izjavio je da će podneti prijavu protiv generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića ukoliko im ne dopusti da se obrate u programu Radio-televizije Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track