Na panelu s Plenkovićem, Golobom i Ramom

BEOGRAD - Premijer Miloš Vučević prisustvuje 19. bledskom strateškom forumu gde učestvuje na liderskom panelu, koji je upravo u toku.

Panel je počeo posle zvanične ceremonije otvaranja na kojoj se obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je u svom govoru obznanila veliku i važnu vest a to je da će imenovati komesara koji će posvetiti punu pažnju proširenju Zapadnog Balkana.

- Ulazak u EU geostrateški je i glavni politički cilj Srbije već 20 godina i to ne menjamo niti želimo, rekao je premijerMiloš Vučević, koji predstavlja Srbiju na Forumu i Panelu lidera s predsednicima vlada Slovenije, Hrvatske i Albanije, Robertom Golobom, Andrejem Plenkovićem i Edijem Ramom.

vucevic-bled-3.jpg
Youtube Printscreen/BSF 
foto: Youtube Printscreen/BSF

On je dodao da smo veoma ponosni na rezultate koje je Srbije postigla kad je reč o pravosuđu, izbornim pitanjima, medijima ali i drugim poljima.

- Srbija ostaje na evropskom putu....Veliko pitanje jesu naša i očekivanja Brisela kad je reč o proširenju, ne možemo reći da li će to biti 2030, a bilo je tu pominjano mnogo datuma i godina koji se nisu desili, nadamo se da će novi komesar biti potpuno predan proširenju, te doneti dobre vesti državama Zapadnog Balkana koje su to zaslužile mnogo ranije - rekao je Vučević govoreći o prijemu u EU.

Kazao je i da je govor predsednice EK Ursule fon der Lajen ohrabrujući je za Zapadni Balkan. Dodaje da bi voleo da je čuo nešto više o napretku Srbije na putu evrointegracije i u tom smislu naveo da su napravljene reforme u mnogim oblastima kao što je vladavina prava, mediji i mnoge druge.

"Srbija ostaje na putu evrointegracija", kazao je Vučević uz nadu da zemlje Zapadnog Balkana i administracija u Briselu imaju isti cilj.

"Nadam se da imamo isti cilj, da li je 2030. ili neka druga godina, nije važno toliko govoriti konkretne datume. Čuli smo mnogo godina, mnogo datuma, nisu se nažalost desili, ali ohrabrujuće je što smo čuli da će nova Evropska komisija biti u potpunosti posvećena Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan i ljudi na Zapadnom Balkanu zaslužuju to", kazao je.

O vezama sa Rusijom i Kinom

- Srbija ništa ne krije, suverena smo i nezavisna zemlja s ciljem da postanemo punopravna članica EU a imamo puno pravo da očuvamo naše državne i nacionalne interese na način koji smatramo najboljim - i ne radimo ništa iza leđa. Imamo drugačije mišljenje o sankcijama i kako će one okončati rat i sami smo bili pod sankcijama, propatili mnogo, i ne verujemo u tu politiku sankcija i njihove rezultate. Srbija priznaje puni suverenitet i integritet Ukrajine. Glasali smo za sve rezolucije u Ujedinjenim nacijama. Naši su dobri, bliski prijatelji, te naša slovenska braća kao i Rusi, koja nisu priznala nezavisnost Kosova i nemamo problem to da kažemo - rekao je Vučević odgovarajući na pitanje da li Srbija balansira između Rusije i EU.

- Kad je reč o Kini, predsednik Si je posetio Beograd u maju, ali pre toga je bio u Parizu s predsednikom Makronom a razgovarao je i sa Ursulom fon der Lajen a potom je otišao iz Beograda u Budimpšetu gde se sreo s mađarskim premijerom - kazao je Vučević dodavši da samo radimo najbolje za svoju ekonomiju i narod, a glavni međunarodni cilj nam je ulazak u EU što želim da podvučem i naglasim.

EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana

"Bez Zapadnog Balkana EU ne može da zaokruži mnoga pitanja - ekonomska, kulturna...", smatra Vučević.

Kaže i da Srbija nema ništa protiv evropskih integracija neke od bivših država Sovjetskog Saveza među kojima su Ukrajina, Moldavija, Gruzija, ali da nije fer da budu ispred Zapadnog Balkana u tom procesu. Ukazuje i na to da je Srbija potpisala sa EU jedan od najbitnijih sporazuma.

"To nije bilo lako za nas, ali mi smo se odlučili da taj projekat radimo sa EU, a ne sa drugim partnerima", kazao je premijer Srbije.

- I to ne kažemo samo kao formalnost i zato što je to dobro čuti nego zato što EU ne može da zaokruži mnoge svoje teme poput ekonomskih, bezbednosnih bez Zapadnog Balkana... - kazao je Vučević naglasivši da nije fer što je Zapadni Balkan sateran u ćošak u odnosu na proces pristupanja EU bivših sovjetskih republika, Ukrajine, Moldavije, Gruzije u svetlu rata u Ukrajini.

Dodao je i da mu nije jasno zašto se mi nazivamo Zapadnim Balkanom kao i da EU ne može da se zaokruži bez Zapadnog Balkana i da treba da se računaju i naši napori jer smo deo Evrope. Vučević je kazao da se nada miru i rešenju ratnog sukoba Rusije i Ukrajine.

bled-2.jpg
Youtube Printscreen/BSF 
foto: Youtube Printscreen/BSF

U uvodnom delu konferencije obratili su se generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Ovogodišnji Bledski strateški forum, na kojem će učestvovati zvaničnici brojnih zemalja, diplomate, profesori, istraživači i predstavnici kompanija i nevladinog sektora, počinje danas u Sloveniji.

Među učesnicima dvodnevnog skupa na Bledu, koji se ove godine održava pod sloganom "Svet paralelnih realnosti", biće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i najviši zvaničnici zapadnobalkanske šestorke.

bled.jpg
Youtube Printscreen 
foto: Youtube Printscreen

Forum će otvoriti predstavnice domaćina Slovenije - ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon i predsednica Nataša Pirc Musar, a zatim će se obratiti generalni sekretar UN Antonio Gutereš (putem video poruke) i Fon der Lajen.

Crnu Goru će na Forumu predstavljati potpredsednik Vlade za spoljne i evropske poslove Filip Ivanović, a Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i Kosovo šefovi diplomatije - Elmedin Konaković, Timčo Mucunski i Donika Gervala-Švarc.

Nagradu Istaknuti partner Bledskog strateškog foruma za 2024. godinu premijer Golob će uručiti Juliji Navaljnoj, udovici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, predsednici Savetodavnog odbora Fondacije za borbu protiv korupcije.

3961998-vucevic-edit-copy.jpg
Youtube Printscreen 
foto: Youtube Printscreen

Među učesnicima Foruma biće i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević, šefovi diplomatija Hrvatske i Mađarske, Gordan Grlić Radman i Peter Sijarto, i proslavljeni šahista Gari Kasparov, koosnivač Foruma Slobodna Rusija.

Godišnja konferencija Bledskog strateškog foruma, koja se tradicionalno održava na Bledu krajem avgusta ili početkom septembra, okuplja učesnike iz raznih oblasti radi razmene mišljenja i dolaska do ideja za prevazilaženje aktuelnih i budućih izazova.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

Kurir televizija Miloš Vučević u kulturnom centru Srbije u Parizu