PREDSEDNIK VUČIĆ U SRPSKOJ! Dodik i ja ovako smo se dogovorili: Šta god i kako bilo, Srbija i Srpska nikad jedna protiv druge!
Foto: Printscreen/TV Pink

svečano otvoren najsavremeniji dom zdravlja u stanarima

PREDSEDNIK VUČIĆ U SRPSKOJ! Dodik i ja ovako smo se dogovorili: Šta god i kako bilo, Srbija i Srpska nikad jedna protiv druge!

Politika -

* Narod okupljen na otvaranju Doma zdravlja "Srbija" poručio: Hvala Vučiću! Nosili transparente i slike predsednika Srbije

* Vučić: Kao mali gledao sam cirkus, ali ovakvog Kurtijevog još nisam! Kratko, ali glupo! Srbi sa KiM ostaće na KiM

STANARI - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanom otvaranju novoizgrađenog Doma zdravlja "Srbija".

Dom zdravlja "Srbija" otvoren je u Stanarima u Republici Srpskoj, neposredno uz regionalni put Doboj-Prnjavor. Srbija je dosad poklonila Srpskoj više od 100 miliona evra kroz razne objekte i projekte.

1 / 26 Foto: Printscreen/TV Pink

Obraćanje predsednika Vučića

11.30 - Čast mi je i presrećan sam što sam ovde! Srbija je u dom zdravlja uložila nešto više od 3,5 miliona maraka, odnosno 1,8 miliona evra... - kazao je Vučić zahvalivši se narodu Srpske na ljubavi prema Srbiji i dodavši da oni i ne znaju "koliko oni nama u Srbiji znače".

Podsetio je okupljene i na veliku ljubavi prema Srbiji još iz vremena kad je bio dete i išao u očevo rodno selo Čipuljići kod Bugojna. Seća se, veli, sa koliko je ljubavi narod u tom srpskom selu i tada govorio o Srbiji, a još je bila zajednička država Jugoslavija.

Dom zdravlja Srbija, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

- Vi ne znate koliko vas mi u Srbiji volimo... - kazao je Vučić podsetivši da se sa Dodikom dogovorio da šta god bilo i kako bilo da Srpska i Srbija nikada neće ići jedna protiv druge ili činiti nešto jedna protiv druge.

- Poštujemo Bošnjake, Hrvate, Albance i nemamo ništa protiv drugih ali želimo i da naš narod bude svoj na svome i da poštujemo Dejton, te da Srbi ne budu uvek krivi za sve i da kidišu na Srbiju i RS... Srbija će biti i ostati garant mira i postojanja RS - naglasio je Vučić.

1 / 7 Foto: Printscreen/TV Pink

- Ja ne dajem prazna obećanja, nikada i nikome nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda!, kazao je predsednik a potom dodao da "ovaj dom zdravlja nije spomenik ni Srbiji, ni meni, nego će služiti ljudima Stanara i njihovoj deci i da će tu raditi 53 zaposlena...

Aleksandar Vučić, Dom zdravlja Srbija
foto: Printscreen/TV Pink

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da ulaže u Srpsku.

- Nastavićemo da realizujemo projekte i u drugim lokalnim zajednicama. Ovaj Dom zdravlja služiće građanima Stanara - rekao je Vučić. Naveo je da uvek treba graditi najbolje objekte.

Dom zdravlja Srbija, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

- Moram odati priznanje predsedniku Dodiku i toga se svi držimo. Dogovorili smo da Srpska nikada neće ići protiv Srbije, tako isto Srbija neće nikada protiv Srpske - naveo je Vučić.

Istakao je da nikada kao danas nisu bili bolji odnosi Srpske i Srbije. - Želimo da se poštuju svi međunarodni sporazumi - rekao je Vučić podsetviši da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

Dom zdravlja Srbija, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

Građanima Stanara se zahvalio na veličanstvenom dočeku i poručio da šta god grade, grade najbolje i za ponos, da živimo u miru, da poštujemo sve druge nacionalnosti ali da se nikada ne odreknemo svog srpskog imena i prezimena.

- Mnogo vas volim, živela Srpska, Živela Srbija, zaključio je predsednik čije su reči okupljeni pozdravili gromkim aplauzom i glasnim povicima odobravanja.

Vučić je zamolio Miroslava Janjanina koji je spevao a potom i otpevao pesmu o Srbiji, jedinoj i najdražoj, svojoj sudbini i svojoj zakletvi, da je otpeva ponovo.

Kao mali gledao sam cirkus, ali ovakvog Kurtijevog još nisam

Posle obilaska doma zdravlja, Vučić je kratko odgovarao i na pitanja novinara među kojima je bilo i ono da su "Sonja Biserko i Nenad Čanak Aljbinu Kurtiju u Prištini preneli da Vučić planira preseljenje Srba sa KiM u Rašku i da tamo za njih već gradi stanove"...

- Kao mali gledao sam cirkus Medrano i Moskovski, najbolji u to vreme, ali ovakvog Kurtijevog još nisam! Kratko, ali glupo! Srbi sa Kosova i Metohije ostaju na Kosovu i Metohiji - kazao je Vučić ne skrivajući čuđenje i dodavši da mu tako nešto nikad ne bi palo na pamet.

- Svi bi da pokušaju da budu političari preko Vučića, kazao je on i dodao Srbija vodi politiku mira, pokušava da pomogne i u regionu.

Odnosi Srba u Srbiji i u RS nikad nisu bili pametno uređeni i dobri kao danas

Vučić je ocenio da odnosi Srba u Srbiji i u Republici Srpskoj (RS) nikad nisu bili tako pametno uređeni, uravnoteženi i dobri kao danas.

"Ne samo da imate predsednika Srbije koji jednako voli svoju Srbiju i vašu RS, ali i svoju RS, imate narod u Srbiji koji svim srcem voli RS, jednako koliko vi volite Srbiju", rekao je Vučić.

On je kazao da se pre 11 godina dogovorio sa aktuelnim predsednikom RS Miloradom Dodikom da RS ne može i nikada neće ići protiv Srbije, a da Srbija ne sme i neće nikada ništa učiniti protiv interesa RS. "Toga se do dana današnjeg držimo, slagali se ili ne po nekom pitanju, šta god bilo i kako god bilo", rekao je predsednik.

Dodao je da će Srbija uvek biti garant mira i poštovanja Dejtonskog sporazuma, ali i opstanka i postojanja RS.

"To niko ne može da nam oduzme. Poštujemo BiH ali i RS i njen integritet u okviru BiH. Poštujemo Bošnjake, Hrvate, Albance, ni protiv koga nemamo ništa, samo želimo da naši ljudi budi svoji na svome. Vi želite da se ovde poštuje Dejtonski sporazum, i mi to želimo kao potpisnik Dejtona", kazao je Vučić.

On je kazao da je Srbija mala u odnosu na velike zapadne sile, ali da na Zapadu dobro znaju šta Srbija nikad neće dozvoliti. "Nikad nikome nećemo dozvoliti egzistencijalno ugrožavanje, pogrom i progon srpskog naroda. To je stvar koja mora svakom biti jasna", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije potom je obišao novi dom zdravlja

1 / 12 Foto: Printscreen/TV Pink

- Sve je lepo i čisto, rekao je Vučić tokom obilaska gde su mu nadležni objasnili gde se šta nalazi, gde je koje odeljenje. U toku obilaska razgovarao je i sa medicinskim radnicima, ali i pacijentima koji su se tu zatekli...

"Hvala Vučiću"

Narod se u Stanarima u Srpskoj okupio u velikom broju da dočeka predsednika Srbije. Nose transparente sa natpisima: "Hvala Vučiću" i "Stanari vole Vučića" "I Stanari su Srbija".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav
1 / 4 Foto: Printscreen/TV Pink

Stevandić: Vučiću skidam kapu, sve što je uradio ostaće uklesano u kamenu! Samo je Srbija večna

11.10 - Okupljenim građanima na početku su se obratili načelnik opštinske uprave i predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, inače lekar, koji je rekao da su Stanari imali najgori dom zdravlja u Srpskoj, a sad imaju najbolji i najsavremeniji.

On je ispričao i kako su mu lekari pre niza godina tražili široku selotejp traku kad ih je pitao šta im treba. Zašto? Da bi zalepili prozore da im prašina od rudničkog kopa ne ulazi u ordinacije. A sada je potpuno drugačije.

Stevandić je kazao i da Vučiću skida kapu i da sve što je u RS uradio ostaće uklesano u kamenu i ne samo ovo nego sve što je uradio u Srpskoj, potom je pomenuo i Drvar gde 106 žena koje rade u fabrici Jumko ima sigurnu platu.

Stevandić je kazao i da u ovo vreme nesigurnosti i neizvesnosti jedino što je izvesno i večno jeste Srbija.

"I više od kape"

- Skidam kapu i više od kape predsedniku Vučiću, jer mnogi su šarali po pesku pa to voda odnese, ali vi ste predsedniče Vučiću što se tiče Republike Srpske sve što ste radili uklesali u kamen i to se neće moći izbrisati nikada...

Otvaranju ove zdravstvene ustanove prisustvovali su predsednik RS Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Gradnju Doma zdravlja površine oko 1.700 metara kvadratnih finansirala je Vlada Srbije.

Dom zdravlja, za koji je kamen-temeljac postavljen 15. jula 2022, sa 59 zaposlenih pruža zdravstvene usluge za oko 5.400 pacijenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track